Feest in Nederland

Overal in het land wordt vandaag feest gevierd. Op veel plaatsen was vanmorgen vroeg een aubade. Een typisch Nederlandse traditie op Koninginnedag, waarbij het volk de koningin toezingt. De plaatselijke burgemeester treedt vaak als vertegenwoordiger van de koningin op en houdt een toespraak.

Na het tekenen van de Akte van Abdicatie hield Beatrix, vanaf dat moment prinses, en Koning Willem-Alexander een korte toespraak op het balkon van het paleis op de Dam. Máxima, nu Koningin, was daar ook bij zijn. Na de toespraak verliet Beatrix het balkon en kwamen kroonprinses Catharina-Amalia, en de prinsessen Alexia en Ariane op het balkon.

Na 14.00 uur zal Willem-Alexander in De Nieuwe Kerk in Amsterdam worden beëdigd en worden ingehuldigd als Koning. Dit gebeurt tijdens een zogeheten verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer, waarbij Koning Willem-Alexander een toespraak houdt en de eed aflegt. Willem-Alexander zal tijdens de eed trouw zweren aan de Grondwet en beloven het koningschap getrouw te vervullen.

Daarna houdt de voorzitter van de vergadering, Fred de Graaf, een toespraak. Bij deze plechtigheid in de Nieuwe Kerk zullen diverse vertegenwoordigers van Europese vorstenhuizen aanwezig zijn.

De Kamerleden en de afgevaardigen van de parlementen van Aruba, Curaçao en Sint Maarten kunnen daarna de eed of belofte aan de nieuwe koning afleggen. De laatste officiële activiteit rond de troonswisseling is een receptie voor autoriteiten en Kamerleden in het Koninklijk Paleis tussen 16.30 en 17.30 uur.

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima zullen na de inhuldiging in de Nieuwe Kerk een vaartocht maken over het IJ. ‘s Avonds stapt het Koningspaar om 19.45 uur bij het filminstituut Eye aan de noordoever op de boot. Voorafgaand aan de Koningsvaart zal nog het Koningslied ten gehore worden gebracht. De vaartocht gaat langs het Oeverpark, via de noordkant van het IJ, naar de kop van het Java-eiland gaan, en eindigen aan de overkant, bij het Muziekgebouw (plattegrond). Tijdens de vaartocht over het IJ zullen diverse artiesten optreden.

Tijdschema inhuldiging

10.00 – 10.30 uur Abdicatie van Koningin Beatrix in het Koninklijk Paleis op de Dam.

10.30 – 10.50 uur Toespraak van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, samen met (dan) prinses Beatrix. Na de toespraak komen de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane ook op het balkon.

14.00 – 15.30 uur Inhuldiging van Koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk. Aansluitend is er de receptie voor genodigden.

Rond 18.30 uur Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vertrekken per bus naar het EYE Film Instituut.

19.30 uur Het Koningslied wordt in aanwezigheid van de Koning en Koningin ten gehore gebracht voorafgaand aan de vaartocht. Dit gebeurt bij het EYE Filmmuseum via een videoverbinding met Ahoy Rotterdam.

19.45 – 21.00 uur Koningsvaart van het koninklijk echtpaar op het IJ.

21.00 uur Einde Koningsvaart. De vaartocht wordt afgesloten met saluutschoten van de aanwezige schepen. Na de rondvaart is er een diner voor genodigden.

© Henk-Jan Oudenampsen
30-04-2013
Samenleving

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies