Nederlandse en Bengalese vakleerlingen hebben donderdag 16 mei bij de Nederlandse ambassade in Dhaka aandacht gevraagd voor het belang van vakonderwijs als middel in de strijd tegen armoede.
In een brief aan de Nederlandse ambassadeur in Bangladesh, drs. Gerben Sjoerd de Jong, roepen zij op meer jongeren uit kansarme gezinnen in Bangladesh toegang te geven tot vakonderwijs, en daarmee een grotere kans op een betere toekomst.
Ella de Voogd, Eerste Secretaris voor Onderwijszaken van de Nederlandse ambassade, erkende in het gesprek het belang van vakonderwijs voor Bangladesh en vertelde over de projecten die de ambassade op dit gebied heeft.
‘Mijn vader is boer, en heeft een erg laag inkomen, we leven echt in armoede’, vertelde Redwan Sakik, 16, de ambassademedewerkers. Redwan is leerling installatietechniek op het Hope Technical Institute in Bangladesh, dat door Woord en Daad wordt gesteund. ‘Mijn vader hoopt dat ik door deze opleiding een betere toekomst tegemoet ga dan hij, en dat ik later niet in armoede hoef te leven’, aldus Redwan, die daarmee een illustratie gaf van de kracht van vakonderwijs.
Vijftien vmbo-leerlingen van het Calvijn College in Krabbendijke leefden en werkten de afgelopen twee weken mee op de vakschool Hope Technical Institute in Khulna (Bangladesh) die door Stichting Woord en Daad wordt gesteund. Samen met Bengalese vakleerlingen (vaak afkomstig uit zeer arme gezinnen) werkten zij tijdens het uitwisselingsproject gezamenlijk aan opdrachten.
Zij hielden zich onder meer bezig met hout- en metaalbewerking en met praktische zorgtaken, waarvoor de leerlingen aan het Calvijn College worden opgeleid. De reis was bedoeld om bewustwording en kennisoverdracht onder vmbo-scholieren op gang te brengen zodat ze in de toekomst bereid zijn om hun talenten in te zetten voor de verre naaste.
Sluitstuk van het ervaringsbezoek aan Bangladesh was het bezoek aan de Nederlandse ambassade. Openhartig vertelden zowel de Bengalese als de Nederlandse vakjongeren over de armoede in Bangladesh, en de rol die vakonderwijs vervult om de kans op een baan te vergroten.
Al langer vraagt Woord en Daad politiek Den Haag om vakonderwijs aandacht te geven in de ontwikkelingssamenwerking, omdat bewezen is dat dit een effectieve manier is om mensen die in armoede leven meer kans op werk, en daarmee op inkomen, te geven. In 2011 vond er daarom in de Tweede Kamer al een ontmoeting plaats tussen 12 Bengalese jongeren en de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. Zij riepen toen de politici op hun eerdere beloften te houden om meer geld vrij te maken voor vakonderwijs.
De laatste jaren krijgen de Nederlandse ambassades van politiek Den Haag steeds meer verantwoordelijkheid als het gaat om de besteding van ontwikkelingsgelden. Zij moeten het beleid uit Den Haag vertalen in de praktijk. Zo ook de Nederlandse ambassade in Bangladesh. Daarom gaf Woord en Daad met het bezoek van donderdag een vervolg aan de bijeenkomst in 2011 in de Kamer.
Jongeren willen met eigen ogen zien of de mooie woorden van Haagse politici uiteindelijk ook een verschil maken in hun eigen leven en van hun leeftijdgenoten ver weg in Bangladesh.
Robin Looij, leerling bouwtechniek aan het Calvijn College zei tijdens het gesprek: ‘Op school voeren we altijd actie voor deze vakschool in Bangladesh. Nu heb ik zelf gezien dat het zin heeft: dat voor jongeren in Bangladesh hetzelfde geldt als voor jongeren in Nederland: als je goed met je handen kunt werken, heb je een toekomst.’
Wilma van der Meij
Woord en Daad
16-05-2013
Buitenland
https://www.woordendaad.nl/jongeren