Meer hulp nodig voor Syrische vluchtelingen

Op de foto is Medair’s Maarten van der Lei omringd door enkele Syrische vluchtelingenkinderen in de Bekaa-vallei in Libanon (© Medair/Megan Fraga). Meer dan 51% van alle Syrische vluchtelingen zijn kinderen. De situatie in Syrië blijft verslechteren. Het aantal Syrische vluchtelingen groeit in een schrikbarend tempo en meer hulp is dringend nodig.

Onlangs maakte Maarten van der Lei, de recent benoemde voorzitter Medair Nederland, een kort werkbezoek aan Libanon om de situatie van Syrische vluchtelingen in de Bekaa-vallei te bekijken: “De verhalen van de vluchtelingen zijn hartverscheurend om te horen.”

Begin juni was er sprake van ruim 1,6 miljoen Syrische vluchtelingen. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR maakte eerder bekend dat ze verwacht dat voor het einde van dit van het jaar mogelijk 4 miljoen Syriërs zijn gevlucht. Bovenop de geregistreerde vluchtelingen, komen naar schatting nog eens honderdduizenden vluchtelingen die niet officieel zijn geregistreerd en die nauwelijks of geen hulp ontvangen.

Internationale noodhulporganisatie Medair heeft sinds september 2012 hulp verleend aan vele duizenden Syrische vluchtelingen in Jordanië en Libanon. Maarten van der Lei bracht als kersverse voorzitter van Medair Nederland eind mei een kort bezoek aan Libanon en bezocht onder andere de Bekaa-vallei, waar Medair duizenden vluchtelingengezinnen helpt, en het distributiecentrum in Zahle. Maarten: “In het distributiecentrum worden onder andere zogenoemde ´shelter kits´ voorbereid voor verdere verspreiding; pakketten bestaand uit stevig plastic-vinyl en houten planken, waarmee bijna 18.000 mensen hun onderkomen kunnen verbeteren. Dagelijks komen er vele duizenden vluchtelingen bij, dus er is dringend meer hulp nodig.”

De reis heeft indruk gemaakt. “Ik sprak met een Syrische vrouw genaamd Soda en haar schoondochter Kafa die zeven maanden zwanger is,” vertelt Maarten. “Ze wonen in geïmproviseerde tent van buizen en aan elkaar genaaide plastic en juten zakken en doeken in het zuiden van de Bekaa-vallei. Ze zijn erg bezorgd over de bevalling van Kafa, hoe ze straks voor de baby moeten zorgen en ze maken zich veel zorgen over de toekomst. Ik vind het hartverscheurend dat in die omstandigheden en met die zorgen een klein kindje ter wereld moet komen.”

Volgens cijfers van de VN zijn meer dan 51% van alle Syrische vluchtelingen kinderen. Velen van hen hebben hun ouders of verzorgers verloren door het conflict in Syrië. Maarten van der Lei werd in Libanon ook geraakt door de ontmoeting met Ali en Moisa en hun dochter. Ali en Moisa konden het oorlogsgeweld in Syrië ontvluchten met een deel van het gezin. Hun dochter is geraakt door een kogel in haar bovenbeen en kon daardoor niet meer kon lopen. De familie heeft helaas geen geld om medische hulp in te schakelen. “Hun dochter lag op een matje op de grond in hun geïmproviseerde tent,” herinnert Maarten zich. “Het was erg triest om te zien. Ik heb zelf een gezin, dus het raakt je om dit meisje zo te zien lijden.”

Het aantal Syrische dat vlucht van het conflict in Syrië blijft groeien en de gastlanden als Libanon en Jordanië bereiken het breekpunt om al deze vluchtelingen op te vangen. Maarten: “Libanon is een klein land, zo’n 50 km breed en 250 km lang met ongeveer 4 miljoen inwoners. Het is ongelofelijk te realiseren dat hier in een korte tijd inmiddels een half miljoen vluchtelingen bij zijn gekomen. Er is dringend meer steun nodig vanuit de internationale gemeenschap, om bij te springen in de groeiende nood.”

Ondanks de confrontatie met alle noden, is Maarten is met een enorm enthousiasme teruggekomen: “Het is inspirerend om het team van lokale en internationale Medair noodhulpverleners in Libanon te ontmoeten. Onder leiding van de Nederlandse Alycke Slomp, die leiding geeft aan het noodhulpprogramma van Medair voor Syrische vluchtelingen, geven ze zich voor 200% om de meest kwetsbaren te helpen. Ze doen dit heel professioneel en gepassioneerd. Dat is bijzonder om te zien. Ik hoop dat nog heel veel meer mensen betrokken raken bij de nood van Syrische vluchtelingen.”

Begin mei werd Maarten van der Lei, in het dagelijks leven werkzaam als Vice-President Pricing & Revenue Management Europe bij KLM, benoemd als voorzitter van Medair Nederland. Zijn visie voor Medair Nederland is om nog veel meer mensen in Nederland warm te maken voor het wereldwijde werk van Medair: “Medair heeft één grote passie en dat is de meest kwetsbare mensen op de wereld te helpen. Vanuit Nederland willen we nog veel meer mensen enthousiast maken om onze passie te delen en om te gaan meehelpen”.

Dat geldt volgens Maarten niet alleen voor de benarde situatie van Syrische vluchtelingen, maar ook voor vele andere kwetsbare mensen op de wereld: “De meesten van hen zullen nooit het nieuws halen. Maar het is een enorme kans dat we ons als Medair kunnen inzetten om sommigen van de meest kwetsbare mensen in nood te bereiken met hulp.”

Eveline van Vliet
© Medair/Megan Fraga
05-06-2013
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies