Jongeren werken aan opvolger millenniumdoelen

Van 21 tot 25 augustus was Frankfurt het decor van het Youth Forum. Vijftig gemotiveerde jongeren uit West- en Oost- Europa hebben de post-2015 European Youth Declaration opgesteld om input te leveren aan de opvolger van de millenniumdoelen: de Post-2015 ontwikkelingsagenda.

Deze declaratie wordt in september tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gepresenteerd. Ontwikkelingsorganisatie World Vision organiseerde het Youth Forum om de Europese democratie te versterken en jongeren aan te moedigen om pro-actief te zijn op lokaal, nationaal en wereldwijd niveau.

Het Youth Forum, gesubsidieerd door de Europese Unie, was een unieke mogelijkheid voor de jongeren om mee te praten op wereldniveau. ‘Het was super gaaf om verschillende culturen te ontmoeten én met elkaar na te denken over een betere wereld. Het is zo belangrijk dat we als jongeren gehoord worden, omdat wij de generatie zijn die een einde willen maken aan

armoede en onrecht’, aldus de zestienjarige Janneke uit het Gelderse Lunteren, één van de vier Nederlandse deelnemers namens World Vision Nederland.

De vier Nederlandse jongeren werkten samen met jongeren uit onder andere Georgië, Azerbeidzjan, Engeland, Albanië en Duitsland aan vijf issues, namelijk jeugdwerkloosheid, onderwijs, gezondheidszorg, discriminatie en bestuur. Terugkomend onderwerp was gelijkheid en het vechten voor eerlijke rechten en kansen voor iedere jongere, ongeacht geslacht, kleur of bankrekening.

De Post-2015 ontwikkelingsagenda is de opvolger van de millenniumdoelen, die zijn opgesteld om wereldwijd armoede en onrecht tegen te gaan. In de periode 2000-2015 wordt naar aanleiding van deze milleniumdoelen gewerkt aan onder andere onderwijs, gezondheidszorg en vrouwenrechten.

Margreeth Bronsema
World Vision
26-08-2013
Jongeren
https://www.worldvision.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies