Week van de Armoede: aan tafel bij Jetta Klijnsma

Op maandag 14 oktober schuift staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Jetta Klijnsma in Rotterdam aan tafel in Resto van Harte van buurthuis de Mozaïek. Daar laat zij zich na de maaltijd informeren door vertegenwoordigers van organisaties die initiatieven ontplooien om armoede te bestrijden.

Een van de genodigden voor deze ontmoeting is SchuldHulpMaatje, een vrijwilligersproject van KSA/GCW (Stichting voor Kerkelijk Sociale Arbeid). De vrijwilligers zijn professioneel getraind en begeleiden mensen met schulden en betalingsachterstanden. Het bezoek van Klijnsma aan Rotterdam is er een in de reeks van bezoeken in de zogenaamde armoede- en schuldenestafette in de week van de Armoede. Deze is van maandag 14 tot zaterdag 19 oktober.

KSA/GCW ging in 2011 van start met het vrijwilligersproject SchuldHulpMaatje. De vrijwilligers ondersteunen mensen niet alleen bij het oplossen van hun financiële problemen.

Zij richten zich met name ook op de toekomst: hoe blijf je schuldenvrij en beheer je zelfstandig je financiën. De maatjes voorzien in een behoefte.

Hun aantal in Rotterdam groeide in twee jaar tijd tot meer dan 70 vrijwilligers.

SchuldHulpMaatje is een landelijke vrijwilligersproject en initiatief van de kerken in Nederland. Dankzij een opstartsubsidie van de overheid kon het project in 2010 van start gaan. Cynthia Ortega van de Christen Unie, CDA en PvdA dienden gezamenlijk een motie in om éénmalig een opstartsubsidie beschikbaar te stellen voor maatschappelijke initiatieven op het gebied van armoedebestrijding.

Jetta Klijnsma, ook toenmalig staatssecretaris, honoreerde dit verzoek. De grondige training en begeleiding van de maatjes is de grootste kostenpost van het project. De werkwijze van de vrijwilligers blijkt een groot succes. Binnen drie jaar is SchuldHulpMaatje actief in bijna 60 gemeenten in Nederland en werkt met meer dan 1100 vrijwilligers succesvol samen met Sociale Diensten, woningcorporaties en maatschappelijk werk.

Peter Rijsdijk
Rijksoverheid
11-10-2013
Samenleving
https://www.schuldhulpmaatje.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies