IDEAZ: nieuw magazine EA en EZA

Op 26 november verschijnen de laatste uitgaven van IDEA en Zending Nú. De bladen van respectievelijk de Evangelische Alliantie (EA) en de Evangelische Zendings Alliantie (EZA) maken vanwege de fusie tussen beide organisaties plaats voor één nieuw magazine: IDEAZ.

Dit blad van EA-EZA, dat in maart 2014 verschijnt, diept elke drie maanden een thema rondom missionair kerk-zijn uit en laat de lezer dan ook zien hoe christenen in het buitenland daarmee omgaan.

Mededirecteur Jan Wessels over het nieuwe blad: “We gaan door met het ondersteunen van plaatselijke gemeenten, door middel van goede praktijkvoorbeelden en achtergrondartikelen, maar het gaat verder. We geloven dat de Kerk over de grens ons ook iets te zeggen heeft. We willen luisteren en kijken wat zij leert, gelooft en doet en daar onze lessen uit trekken. Zo willen we als EA-EZA de lezer uitdagen en ondersteunen in het bouwen aan de Kerk en tegelijkertijd een beeld geven van de verscheidenheid van de wereldwijde kerk. In het magazine vindt de lezer bijvoorbeeld elk kwartaal een interculturele bijbelstudie om zelf of met een kring te doen. IDEAZ geeft dan de antwoorden van bijvoorbeeld Soedaneze of Chinese christenen op de vragen bij de bijbelstudie. Heel verrijkend om daar je eigen antwoorden naast te leggen. Ook ‘echte’ zendingsverhalen over de komst van het evangelie in een specifiek gebied zullen niet ontbreken. Aangezien Nederland ook een zendingsland is, kunnen we daar heel veel van opsteken.”

Geïnteresseerden kunnen zich gratis op IDEAZ abonneren. Wessels: “Aan het einde van het jaar vragen we onze lezers om een bijdrage in de vorm van een gift. Op die manier bepalen zij zelf wat het magazine hen waard is. Deze methode is ons het afgelopen jaar goed bevallen.”

Het laatste nummer van IDEA is een jeugdwerkspecial. Daarin een hartenkreet van jeugdwerker Henry Schutte. Als het gaat om het jeugdwerk, heeft hij sterk het gevoel dat we aan een dood paard trekken. “En het ergste is: we hebben niet door dat het dood is…” Kerken zouden hun jeugdwerk grondig moeten herzien en ook landelijke organisaties moeten zich volgens hem afvragen wat hun bijdragen de afgelopen jaren hebben ‘opgeleverd’.

De jeugdwerker van De Brugkerk in Amersfoort ontdekte tijdens haar afstuderen juist dat jeugdwerk relatief onbelangrijk is als het gaat om het tot geloof komen van jongeren. Ouders spelen een veel significantere rol. Met dat gegeven als uitgangspunt, startte haar kerk een onderzoek waarbij alle ouders in en aan de rand van de kerk werden geïnterviewd. Resultaat: een bom aan informatie over de ervaringen en vragen van ouders op het gebied van geloofsopvoeding.

Zending Nú eindigt met een blik op Brazilië. In 2020 zal 50% van de bevolking er evangelisch of pinksterchristen zijn. Ruben Flach, die zelf dertig jaar in het land woonde, schetst hoe dat zo is gekomen. Aandacht is er verder voor de westerse zendingswerker in Brazilië, maar ook voor zending vanuit Brazilië. Pastor Marcos Viana bijvoorbeeld heeft een Braziliaanse gemeente in Amsterdam waar ook autochtone Nederlanders komen. Ook schrijft Dr. Regien Smit in dit nummer een boeiend artikel over de invloed van de katholieke lijdenspiritualiteit op de honderd jaar oude pinksterkerk in Brazilië.

Arjan Schoemaker

25-11-2013
Media
https://www.eza.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies