Boekenruilkast aan je buitenmuur

Je ziet het steeds vaker: boekenkasten aan de buitenkant van een huis of op een onverwachte plek. Bijvoorbeeld gewoon op straat of plein en voor iedereen toegankelijk. Voorbijgangers of buurtbewoners kunnen er gratis een boek ruilen. Ook kun je als gulle gever er een extra boek in achterlaten voor de volgende lezer.

Zo werkt het: Je mag je boek komen ruilen voor een ander boek. Dat is gratis. Maar je plaatst wel een boek van gelijkwaardige kwaliteit terug. Dat is de voorwaarde. Het is een nieuwe manier van ‘delen’. Deze ontwikkeling past goed in onze tijd; mensen hebben door de crisis minder te besteden en zijn bereid meer met elkaar te delen. Voor christenen is dit een gelegenheid om ook goede christelijke boeken in te brengen.

De boekenruilkast is gelijktijdig een mogelijkheid om meer in contact te komen met de bewoners in de wijk. Vaak blijft men even staan bij de kast en snuffelt wat in de boeken en zo ontmoet je op een leuke manier anderen uit je wijk.

Tweedehandskast in christelijke boekwinkel

Een opvallend andere trend is de tweedehandskast in de christelijke boekwinkel. Veel van deze winkels hebben het zwaar en zien hun omzet dalen. Klanten kunnen nu hun gelezen boeken terugbrengen, deze worden in de winkel in een aparte kast geplaatst en opnieuw verkocht voor een bedrag van ongeveer € 7,50. De klant geeft het boek gratis aan de winkel. Daardoor is het voor de winkel opeens interessante handel en geen marktbederf. De marge die de winkel krijgt voor de verkoop van een nieuw boek is meestal nog geen € 7,50. Op deze manier steun je als klant de boekwinkel en worden de boeken door meer mensen gelezen. Of de uitgevers hier blij mee zijn is de vraag, maar ook hier zien we de groeiende bereidheid van mensen om spullen te delen en opnieuw te gebruiken.

Redactie christelijknieuws
© Henk-Jan Oudenampsen
06-01-2014
Samenleving

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies