Momenteel is er binnen de kerken een groeiende aandacht voor discipelschap. Niet iedereen gebruikt dit woord, maar er wordt in brede kring gezocht naar wegen om te leren wat het betekent om leerling van Jezus Christus te zijn in onze tijd. De Evangelische Alliantie organiseert hierover op 14 februari een studiedag: Oefening baart kerk.
Het verlangen missionair present te zijn binnen veel kerken blijkt als een boemerang te werken. De weg naar buiten vraagt om een weg naar binnen: wie zijn wij als gemeente en waarin zouden we ons moeten oefenen?
In november van 2013 verscheen het boek van VU docent Sake Stoppels, Oefenruimte. Gemeente en parochie als gemeenschap van leerlingen (uitgeverij Boekencentrum). Het heeft al het nodige stof doen opwaaien omdat de auteur radicaal kiest voor discipelschap als kernconcept voor de kerken. Van daaruit maakt hij keuzes die iedere gelovige en iedere gemeenschap raken. Stoppels houdt tijdens een tweede studiedag over discipelschap op 14 februari een lezing waarin hij ook de reacties aan aanleiding van het boek meeneemt. De eerste dag in november was binnen enkele weken volgeboekt.
Bij het nadenken over discipelschap(sontwikkeling) zullen enkele thema’s nadrukkelijk in beeld komen. Ze klinken ook door in de workshops waarin interactief concrete leertrajecten worden verkend en beoefend. De thema’s zijn:
Individu en Gemeenschap
De kerk is niet louter een verzameling individuen, de gemeenschap waar iedere navolger zijn eigen geloof beleeft. Wat mag het ons kosten om bij een gemeenschap van mensen te horen die we niet zelf hebben uitgekozen? En wat zou het ons opleveren?
Comfort en Challenge
De Nederlandse kerk lijkt zich gespecialiseerd te hebben in een troostende en bevestigende rol: ze probeert zo aantrekkelijk mogelijk te zijn voor haar toch al krimpende ledenaantal. Maar wat als dat niet leidt tot discipelschap?Hoe komen we tot een gezonde verhouding tussen comfort en challenge?
Volkskerk en Keuzekerk
Wat doe je met wat van oudsher in de volkskerk ‘de rand’ werd genoemd? In een tijd van lichte gemeenschappen en diffuse grenzen is de vraag naar gemeenschapsvorming actueler dan ooit. Mag de kerk iets verwachten van (aspirant-)gelovigen en zo ja, wat dan? En omgekeerd? Het gaat hier om het spanningsveld tussen vrijheid en binding.
Programma
’s Ochtends beginnen we met een lezing van Sake Stoppels waarin hij mede op grond van de reacties op het boek verder ingaat op het thema discipelschap. Vervolgens is het de beurt aan de workshopleiders om zichzelf te introduceren en te plaatsen binnen de verschillende spanningsvelden die Stoppels heeft opgeroepen. Daarna gebruiken we een moment van reflectie om wat we geleerd hebben om te zetten in een klein maar doelgericht plan.
Tijdens de dag zijn er twee workshoprondes, met zes verschillende workshops.
Praktisch
De dag wordt georganiseerd door: EA-EZA, Evangelisch Werkverband en Protestants Centrum voor Toerusting en Educatie. Dagvoorzitter is Steven Mudde, Coördinator discipelschap bij EA-EZA.
Locatie: Bijbelschool de Wittenberg – Zeist – Krakelingweg 10, 3707 HV Zeist
Tijden: Inloop vanaf 09.30u – Opening om 10.00u – Borrel vanaf 15.15u
Kosten: €22,50 incl. lunch
De studiedag is erkend in het kader van de Permanente Educatie van de Protestantse Kerk en levert 0,25 studiepunt op.
Evangelische Alliantie
© Henk-Jan Oudenampsen
06-01-2014
Onderwijs
https://www.ea.nl