Online petitie: ABP STOP Israel Boycot

De ‘Werkgroep Media en Israël’ is gestart met een online petitie: ABP STOP Israel Boycot, ruim 1150 Nederlanders tekenden de petitie ondertussen. Burgers in binnen- en buitenland, divers in afkomst, religie en politieke affiliatie moedigen de voortzetting van ABP – investeringen in Israëlische banken en andere bedrijven aan.

Met een petitie willen ze geen steun verlenen aan een partijdige vorm van Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) die zich richt tegen de staat Israël omwille van ‘de Palestijnse zaak’. ‘De BDS-beweging is niet op vrede gericht en wijst Israëls bestaansrecht af. Desinvesteren draagt dan ook niet bij aan een klimaat van vrede en verzoening maar werkt sterk polariserend; zowel hier in Nederland als in Israël. Wij roepen ABP op om zich hier niet mee in te laten en een neutrale positie te blijven innemen in het conflict.’

Compromis:

De BDS-beweging richt zich specifiek tegen de staat Israël en stelt alleen aan haar allerlei eisen. Doordat BDS alle pijlen op Israël richt, worden andere partijen die actief betrokken zijn bij het conflict gevrijwaard van enige verantwoordelijkheid. Een oplossing is echter alleen mogelijk wanneer alle partijen bereid zijn tot een compromis.

Nederzettingen:

De oproep tot desinvestering van Israëlische bedrijven wegens het nederzettingenbeleid van Israel gaat compleet voorbij aan de juridische, historische en politieke complexiteit van de situatie. Het uitoefenen van internationale druk op Israël tijdens de nu lopende vredesbesprekingen werkt averechts en men loopt op de uitkomsten daarvan vooruit. De vraag waar de precieze grenzen zullen komen en waar Israël dus nog zal kunnen bouwen zijn dan ook punten van onderhandeling tussen de direct betrokkenen in het vredesproces. Daarnaast is er geen mogelijkheid voor Israëlische banken te kiezen op grond van woonplaats en etniciteit iemand wel of niet als klant te hebben.

Veiligheidsmuur:

De barrière tussen Israël en de Westoever (ca.5% is een betonnen muur, 95% is een hekwerk) beschermt Israëliërs tegen terreuraanslagen, totdat de situatie het toelaat om deze weer af te breken. De bouw is het gevolg van honderden Palestijnse aanslagen op burgerdoelwitten, waarbij 1000 Israëliërs zijn omgekomen en nog eens 5000 Israëliërs (ernstig) gewond zijn geraakt. Sinds de bouw van de barrière zijn de aanslagen met 90% afgenomen.

Vluchtelingen:

BDS strijdt voor het ‘recht op terugkeer’ van 5 miljoen Palestijnse vluchtelingen naar Israël en beroept zich daarbij op VN resolutie 194 uit 1949. Resolutie 194 was echter aangenomen in de VN Algemene Vergadering en heeft dus geen enkele autoriteit onder het internationaal recht. Verder richtte de resolutie zich op inheemse Joodse en Arabische vluchtelingen, die allen hun huis ontvluchtten als een gevolg van de 1948 Oorlog, die overigens is begonnen door de Arabische staten om de jonge staat Israël heen. Tenslotte is de resolutie niet van toepassing op nakomelingen van de oorspronkelijke vluchtelingen.

Democratie:

Israël is een democratie met vrije meningsuiting, vrijheid van vereniging en vergadering en een onafhankelijke rechtspraak voor iedere Israëliër, ongeacht zijn etnische of religieuze achtergrond. In geen enkel ander land in de regio kunnen burgers de staat aanklagen en hun gelijk krijgen; of zijn er zoveel mogelijkheden om te protesteren.

Mirjam van der Giessen – Ratna Pelle
© Henk-Jan Oudenampsen
01-02-2014
Buitenland
https://www.petities24.com/abp_stop_israel_boycot

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies