Noodonderdak voor mensen die schuilen in schoolgebouwen

Deze week gaan de scholen in Zuid-Sudan weer beginnen. Daarom is Medair bezig met noodonderkomens voor honderden ontheemden die in de schoolgebouwen een veilige plek gezocht hebben.

Het South Sudan Education Cluster, een forum van hulporganisaties en VN-bureaus voor de coördinatie van onderwijs tijdens een crisis, heeft becijferd dat in 60 scholen in de staten Central Equatoria, Eastern Equatoria, Lakes, Jonglei en Western Bahr el Ghazal ontheemden schuilen.

Maar omdat de schoolgebouwen weer in gebruik genomen gaan worden door leerlingen en docenten, moeten deze mensen op zoek naar een andere plek.

De noodhulporganisatie Medair heeft noodonderdak georganiseerd bij een schoolgebouw in Gumbo, Juba. Het gebouw bood onderdak aan meer dan 400 mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen die hun huizen vanwege de gevechten hadden verlaten. De school heeft slechts zes klaslokalen, acht toiletten en één waterpomp.

Een team van Medair heeft samen met World Vision, Confident Children out of Conflict en de plaatselijke gemeenschap onderdak gebouwd voor 103 gezinnen. In slechts twee dagen zijn 45 noodonderkomens opgezet met bamboestokken, plastic zeilen en touw gemaakt van oude autobanden.

“De mensen sliepen in de klaslokalen en op de gang,” vertelt het schoolhoofd. Hij heeft de afgelopen tijd eten, tweedehands kleding, water en gezondheidszorg geregeld voor de mensen. “Toen ze hier aankwamen, hadden ze niks meer, zelfs geen kleding of schoenen. Als Medair niet voor onderdak had gezorgd, dan konden ze nu nergens heen en moesten ze zonder iets in de buitenlucht slapen.”

De VN schat dat 740.000 mensen ontheemd zijn geraakt door het geweld in Zuid-Sudan, dat half december in Juba uitbrak en toen snel naar andere delen in het midden en oosten van het land oversloeg.

Viola, een moeder van 18 jaar, is de gevechten in Bor ontvlucht en schuilt in de school. “We hebben drie dagen lang gerend en gelopen,” zegt ze. “We dronken water uit de rivieren en plassen die we tegenkwamen. Mensen vertelden ons dat we hier hulp zouden krijgen.”

Op 9 juli 2011 werd Zuid-Sudan een onafhankelijk land. Sinds 1992 is Medair actief in het gebied met noodhulp, gezondheidszorg, voedselhulp, veilig water, sanitatie, hygiëne, non-food goederen en onderdak voor de mensen in de grootste nood.

Het programma van Medair in Zuid-Sudan wordt ondersteund door het E.C. Directoraat-Generaal Humanitaire hulp en Burgerbescherming, het Bureau voor Internationale Ontwikkeling van de Verenigde Staten, het Common Humanitarian Fund, het Zwitserse Bureau voor Ontwikkeling en Samenwerking (SDC) en particuliere donateurs.

De cijfers zijn afkomstig uit het laatste situatierapport (14 januari 2014) van het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden van de Verenigde Naties.

Medair helpt mensen in afgelegen en beschadigde gemeenschappen over de hele wereld een crisis te overleven, weer op eigen benen te staan en vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben om een betere toekomst op te bouwen.

Janneke de Kruijf
South Sudan, © Medair
06-02-2014
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies