Inloggen en afkicken: Online van je verslaving af

Thuis achter je computer hulp krijgen bij het afkicken. Op je eigen tijd en in je eigen tempo. Veilig en desnoods anoniem. Die mogelijkheden biedt de verslavingszorg van Terwille. Na een aantal jaar ervaring met een chat- en telefonische hulpdienst, breidt Terwille nu haar online aanbod uit. Simone Bijma: ‘We sluiten hiermee aan bij de concrete wens cliënten: ook online komen we dichterbij.’

Al langer was het via de website van Terwille mogelijk om in een chatgesprek je verhaal te doen en online je vragen over verslaving te stellen. Maar binnenkort gaat de E-hulp een forse stap verder. Terwille biedt alle cliënten in de basiszorg een online behandeling. Op maat gemaakt voor de cliënt: zowel anonieme e-hulp is mogelijk als online opdrachten die geïntegreerd worden in een bestaande behandeling. Er wordt gewerkt in een beveiligde “Terwille-omgeving”.

“Deze vorm van hulp is passend in de huidige maatschappij en is heel laagdrempelig,” zegt teamleider Simone Bijma, kar-trekker van de E-hulptrajecten binnen de organisatie. “Als mensen online hun verhaal kunnen doen, wordt een drempel verlaagd. Zeker als het anoniem kan. Rondom verslaving hangen vaak veel schaamte- en schuldgevoelens.” Maar ook voor de niet-anonieme trajecten heeft online hulp voordelen: “cliënten zijn geen reisgeld en –tijd kwijt en kunnen op elk moment bij hun opdrachten. Zo hebben mensen online veel meer regie over hun eigen proces.”

Het anonieme traject zal vanaf half maart van start gaan en bestaat uit online coaching via de chat met een maatschappelijk werker en een GZ-Psycholoog. De eerste niet-anonieme online behandelingen zijn al in februari gestart binnen de basis-GGZ van Terwille, zoals bij lichte tot matige problemen met alcohol en drugs. Voor zwaardere problematiek wordt een combinatie ingezet van online contact en gesprekken in de behandelkamer. Bijma legt uit: “De persoonlijke situatie en hulpvraag van de cliënt blijft leidend voor de behandelvorm die we uiteindelijk in overleg kiezen.”

De E-hulptrajecten zijn toegankelijk voor iedereen die kampt met problemen op het gebied van verslaving. Bijma: “Wij verwachten dat de anonieme trajecten vooral aantrekkelijk zullen zijn voor jongeren, hoger opgeleide mensen, mensen die overdag werken en mensen die kampen met porno en anoniem willen blijven. Maar ook voor cliënten die afgerond zijn binnen de verslavingszorg en te maken hebben met terugval en zorgmijders.” Ook gaat Terwille E-hulp inzetten bij het preventieprogramma reLEGS op scholen.

Het bieden van online hulpverlening sluit op meerdere gebieden aan bij de visie van Terwille. Een daarvan is het handelen vanuit gelijkwaardigheid. Bijma merkt dat online hulpverlening deze waarde versterkt: “Doordat de cliënt vanuit zijn eigen huis en op zijn eigen tijd communiceert, wordt de positie van cliënt en hulpverlener nog gelijkwaardiger.” Ook past de inzet van E-hulp bij de transparante manier waarop Terwille te werk wil gaan. Door in een online omgeving te werken, maak je de hulpverlening zichtbaar, het proces wordt transparanter. Met online hulpverlenen verwacht Terwille de cliënttevredenheid dan ook verder te vergroten.

Sietske Kremer
© Henk-Jan Oudenampsen
21-02-2014
Samenleving
https://www.terwille.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies