Verslag dodenherdenking bij Verscholen Dorp Vierhouten

Groot Nieuws Radio doet op zondag 4 mei tussen 19:00 en 20:15 uur verslag van de herdenkingen bij het voormalige Verscholen Dorp in Vierhouten op de Veluwe. Er is aandacht voor de herdenkingen bij de onderduikershutten in het bos en bij het monument voor de Joodse slachtoffers aan de Tongerenseweg.

Op deze locatie wordt ook het Kaddish (Gebed voor de Doden) gebeden door Ze’v Bar, die zelf ondergedoken zat in het Verscholen Dorp. Nico Schipper legt uit waarom Groot Nieuws Radio met een ‘eigen’ herdenking komt: “Dit is een bijzondere herdenking met bijzondere accenten op een bijzondere locatie. Daar kiezen we nu voor vanwege onze aandacht voor de zomertentoonstelling ‘Geen kinderspel’ van Christenen voor Israël over de holocaust, maar ik sluit niet uit dat we dit volgend jaar weer doen”.

Het Verscholen Dorp

Het onderduikerskamp in Vierhouten was het initiatief van inwoners uit Nunspeet en Vierhouten. Tussen februari 1943 en oktober 1944 slaagden zij erin 80 tot 100 mensen een veilige schuilplaats in de bossen te bieden. Onder hen waren Joden, maar ook militairen en verzetsmensen. Op zondag 29 oktober 1944 werd het kamp bij toeval ontdekt door twee SS’ers. De meeste onderduikers wisten te ontkomen, maar acht Joodse onderduikers, waaronder een jongetje van 6 jaar, werden gevangen genomen en gefusilleerd.

Sinds 1970 is er ter nagedachtenis aan het Verscholen Dorp en de slachtoffers op twee plaatsen een monument onthuld. Er werden bovendien drie onderduikershutten nagebouwd. De locatie van het voormalige onderduikerskamp is te vinden aan de Pas-Opweg, ongeveer 3,5 kilometer buiten Vierhouten. De twee herdenkingen worden gehouden op zondagmiddag. Om 13:30 uur aan de Pas-Opweg en om 14:30 uur aan de Tongerenseweg.

Nico Schipper

02-05-2014
Samenleving
https://www.grootnieuwsradio.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies