Het Rode Kruis: Steun hulpverleners in conflictsituaties

Het Rode Kruis vraagt op 5 mei op de bevrijdingsfestivals in Nederland aandacht voor het bijzondere en gevaarlijke werk van hulpverleners in conflictgebieden en oorlogen. Dag in dag uit helpen deze vrijwilligers de slachtoffers van het geweld in landen als Syrië, Centraal Afrikaanse Republiek, Mali en Colombia.

Daarbij maken ze geen onderscheid tussen nationaliteit, ras, geloof, afkomst of politieke mening. Op 5 mei vertellen jonge Rode Kruis-vrijwilligers de bezoekers van de festivals de verhalen van deze vrijwilligers in conflictgebieden. Ook vragen ze de bezoekers om hun steun te betuigen aan deze hulpverleners door met ze op foto te gaan en door een donatie te doen voor beschermende kleding. De zogenoemde, ‘Hello stanger, a stranger is a friend I haven’t met yet’ actie zal plaatsvinden in Amsterdam, Haarlem, Utrecht Den Bosch, Groningen, Den Haag, Rotterdam en Wageningen.

Helden uit Libanon

Op de festivals hebben de vrijwilligers een levensgrote foto bij zich van twee Libanese hulpverleners, Ali Allaw en Aline Raad. Hun verhaal staat symbool voor de Rode Kruis-vrijwilligers die wereldwijd onder zeer moeilijke omstandigheden hulpverlenen. Zo vertelt Ali dat de mensen in Libanon aan het begin van de huidige Syrische crisis sceptisch waren omdat ze in hun ogen ‘de vijand’ op de been hielden. Maar nu ze zien dat dezelfde ambulance- en reddingsmedewerkers ook klaarstaan wanneer hun dorp getroffen wordt door bombardementen, realiseren ze zich dat het Rode Kruis echt hulp biedt aan alle slachtoffers van dit vreselijke conflict. Aline voegt daar aan toe dat ze regelmatig stevige kritiek krijgt, zelfs van eigen buren of familie, “omdat we ‘de vijand’ helpen. Maar men weet en respecteert hier inmiddels dat we echt iedereen helpen.”

Hart onder de riem

Een van de jongeren die mee zal doen aan de Hello Stranger actie is de Syrische Siham T. Atassi. Tot voor kort vrijwilliger in Homs bij de Syrische Rode Halve Maan (SARC), zustervereniging van het Rode Kruis. Zij is naar Nederland gekomen om haar studie af te kunnen maken. Dat hulp verlenen in Syrië levensgevaarlijk is, blijkt uit het trieste feit dat sinds de start van het conflict 28 vrijwilligers zijn gedetineerd en 35, veelal jonge hulpverleners, om het leven zijn gekomen. Ook Siham heeft dit tijdens haar werk meegemaakt. Niet alleen werd ze zelf beschoten, maar ook verloor ze de afgelopen jaren meerdere SARC hulpverleners en vrienden door het aanhoudende geweld. Volgens Siham is het heel belangrijk om te laten zien aan welke gevaren deze vrijwilligers blootstaan in een wereld waar de “humanitaire waarden dood lijken te zijn. Deze jongens en meisjes leren ons wat het belang is van medemenselijkheid”, aldus Siham.

Bijdragen aan bescherming hulpverleners

Als de festivalbezoekers ook financieel hun steun willen betuigen kunnen ze dat doen door bij te dragen aan de fysieke bescherming van deze hulpverleners. Met het opgehaalde geld zal het Rode Kruis uniformen en beschermende kleding, zoals kogelwerende vesten en helmen kopen. Het Rode Kruis- en Rode Halve Maan-embleem is het enige dat hulpverleners beschermd in conflict situaties, een soort levensverzekering. Alle landen in de wereld hebben namelijk in de verdragen van Genève afgesproken dat er niet geschoten mag worden op mensen, voertuigen en gebouwen met een rood kruis of rode halve maan, om zo het recht op zorg voor de slachtoffers van het geweld te kunnen garanderen.

Het Rode Kruis
Het Rode Kruis
04-05-2014
Hulpverlening
https://hellostranger.rodekruis.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies