Honger in Zuid-Sudan: mensen eten waterlelies om te overleven

De VN meldt dat meer dan een derde van de inwoners van Zuid-Sudan, ofwel 4 miljoen mensen, tegen het einde van 2014 dreigen om te komen van de honger. Er is een enorme toename van het aantal patiënten in de voedingscentra van Medair.

De situatie in Zuid-Sudan is sterk verslechterd sinds er op 15 december 2013 geweld uitbrak. Meer dan 1,3 miljoen mensen zijn dakloos geworden. Boeren kunnen vanwege de onveiligheid niet zaaien of oogsten. Tienduizenden mensen lopen gevaar voor hun leven door een ernstig voedseltekort. In de plaatsen Juba, Renk, Maban en op andere plekken in Panyijar County biedt de hulporganisatie Medair noodhulp aan de meest kwetsbare mensen, die bovenal voedsel nodig hebben.

Uit eerste onderzoeken blijkt dat in Panyijar County 31 procent van de mensen acuut ondervoed is. Meer dan 30.000 mensen zijn naar dit moerasgebied gevlucht, waardoor het aantal inwoners van de regio is verdubbeld. “De moerassen vormen een duidelijke barrière voor de onveilige situatie aan de overkant,” vertelt dr. Trina Helderman van Medair. “Helaas is hier te weinig voedsel. Door de overstromingen van vorig jaar was er al onvoldoende eten voor de plaatselijke bevolking. Nu het aantal inwoners bijna verdubbeld is, is er vrijwel niets te krijgen. Gezinnen overleven door bladeren en waterlelies te eten. ”

Het International Rescue Committee (IRC) heeft Medair gevraagd om in Panyijar samen levensreddende behandelingen te geven aan kinderen met lichte acute ondervoeding, de meeste ernstig ondervoede kinderen en aan zwangere en borstvoedende vrouwen. “Het is intriest om al deze ondervoede kinderen te zien terwijl je weet dat er een enorm voedseltekort is,” zegt Medair-medewerker Heidi Giesbrecht. “Tegelijk is het bemoedigend om je te realiseren dat wat Medair hier doet snel resultaat kan hebben.”

“De mensen hebben bijna alle waterlelies opgegeten,” vertelt Eunice Kavoi, een andere medewerker bij Medair. “Ze zoeken de waterlelies nu verder weg, dat is ook niet veilig.” De moerassen zitten vol gevaren: in het troebele water dat heel diep kan zijn leven dodelijke roofdieren zoals krokodillen en slangen. Toch komen gezinnen die uren verderop wonen naar het voedselprogramma van Medair om daar levensreddende zorg en eten te krijgen.

“Wij komen uit Pomalual, dat is vier uur lopen. Maar er is geen andere kliniek dichtbij,” zegt Martha Kong, een jonge moeder. “Ik moest door het moeras lopen. Dat is heel gevaarlijk, maar wat kon ik anders? Als ik thuis was gebleven, dan zou mijn kind van de honger zijn omgekomen.”

In een kamp met Zuid-Sudanese vluchtelingen in Maban zijn ten opzichte van februari bijna driemaal zo veel gevallen van ondervoeding vastgesteld door zorgverleners van Medair. “Kinderen wachten voor onze voedingscentra om gebruikte verpakkingen van het voedingssupplement te vragen. Die likken ze dan schoon,” aldus dr. Lois Fergusson, manager gezondheidszorg van Medair.

Aan het begin van het regenseizoen, van mei tot oktober, worden de aanvoerroutes die al onveilig zijn helemaal geblokkeerd door de overstromingen. Het natte weer brengt een grotere kans op ziekten met zich mee, ziekten die in combinatie met ondervoeding dodelijk kunnen zijn.

“We werken dag en nacht,” vertelt Peter Manyang, een hulpverlener in het centrum in Panyijar, waar de ernstigste gevallen behandeld worden. “In het dorp Ganyliel verhongert bijna iedereen, groot en klein,” zegt Eunice. “De meeste mensen zijn zonder dekens van huis gevlucht. Ze hebben niets kunnen meenemen toen hun dorpen platgebrand werden. Toen we hier kwamen, zagen we nauwelijks tekenen van leven.”

Ondanks de omvang en ernst van de crisis is er nog hoop. Als de media voldoende kunnen informeren en de hulporganisaties voldoende steun kunnen inzamelen, dan kunnen we met voedsel en de juiste behandeling een levensreddend verschil maken voor de verzwakte gezinnen. “Toen de voedseldroppings van het Wereldvoedselprogramma begonnen en het voedingscentrum van Medair opende, zag je al een begin van hoop,” vertelt Eunice. “Kinderen begonnen weer te spelen op de landingsbaan, je hoorde weer lachen. Je zag weer leven terugkomen.”

Medair is sinds 1992 aanwezig in Zuid-Sudan. Sinds het begin van het conflict in december heeft Medair duizenden slachtoffers bijgestaan met voeding, gezondheidszorg, water en sanitatie en noodonderdak. Naast de hulp bij de voedselcrisis zijn noodhulpteams ook bezig met de bestrijding van een recente uitbraak van cholera in Juba.

Het programma van Medair in Zuid-Sudan wordt ondersteund door het DG Humanitaire hulp en civiele bescherming van de Europese Commissie, het Bureau voor Internationale Ontwikkeling van de Verenigde Staten, het Common Humanitarian Fund, het Zwitserse Bureau voor Ontwikkeling en Samenwerking (SDC) en particuliere donateurs.

Cijfers zijn afkomstig uit het United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affair’s South Sudan SitRep No. 36, 16 mei 2014 en van UNICEF.

Medair helpt mensen in afgelegen en beschadigde gemeenschappen over de hele wereld een crisis te overleven, weer op eigen benen te staan en vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben om een betere toekomst op te bouwen.

Op 9 juli 2011 werd Zuid-Sudan een onafhankelijk land. Sinds 1991 is Medair actief in het gebied met noodhulp, gezondheidszorg, voedselhulp, veilig water, sanitatie, hygiëne, non-food goederen en onderdak voor de mensen in de grootste nood.

Janneke de Kruijf
Medair
29-05-2014
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies