Ex-leprapatient Isshak bezoekt Ontmoetingsdag Leprazending

Christelijke stichting Leprazending Nederland houdt haar jaarlijkse ontmoetingsdag in het Afrikamuseum in Berg en Dal. De dag vindt plaats op zaterdag 13 oktober en het thema is: ‘Buitengesloten’. Iedereen is van harte uitgenodigd.

Lepra komt nog veel voor in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Elke twee minuten wordt bij iemand ontdekt dat hij lepra heeft. Leprapatiënten worden in deze gebieden vaak gediscrimineerd, en mogen bijvoorbeeld geen gebruik maken van het openbaar vervoer.

De dag begint met een gezellig samenzijn in het buitendeel van het Afrikamuseum. Betrokkenen kunnen elkaar ontmoeten, met medewerkers, directeur en bestuur praten, en het museum bekijken. Binnen is de gloednieuwe tentoonstelling ‘Sieraden’ te zien. Buiten is een woonerf uit Ghana nagebouwd, een dogon-woonerf uit Mali en een kampement van de Baka-pygmeeën in Kameroen. Voor lunch wordt gezorgd.

’s Middags is er een leuk programma in het auditorium van het Afrikamuseum. De dag begint met vrolijke, Afrikaanse muziek. De Sudanees-Tsjaadse man Isshak (28) wordt op het podium geïnterviewd en vertelt hoe het is om in Afrika lepra te hebben. In de middag spreekt ook een expert over pesten.

Isshak wordt op dit moment behandeld tegen lepra, en is niet meer besmettelijk. De uiterlijke kenmerken van lepra zijn bij Isshak al afgenomen, en dit kan nog meer veranderen. Wat de gevolgen van lepra voor Isshak zijn zal de tijd moeten leren.

Op de Ontmoetingsdag is ook veldwerker Geeske Zijp uit Apeldoorn aanwezig. Zij voelt zich door God geroepen om in Tsjaad onder leprapatiënten te werken. Dit doet zij al meer dan 25 jaar in de provincie Guéra in Tsjaad. In samenwerking met de overheid heeft ze het leprabestrijdingsprogramma in het gebied Guéra opgezet. Samen met de overheid maakt Leprazending plannen om het leprabestrijdingsprogramma ook in andere gebieden van Tsjaad in te voeren. Op de Ontmoetingsdag zal Geeske Isshak vertalen, en kunnen mensen haar ontmoeten.

Besmettelijk

Lepra is een ernstige ziekte die nog steeds voorkomt. Bij elkaar komen er 200.000 nieuwe leprapatiënten wereldwijd per jaar bij. Medewerkers van Leprazending helpen met giften uit Nederland mensen met lepra op diverse plekken in de wereld hun plaats weer terug te vinden in de maatschappij. Onder andere in de Afrikaanse landen Tsjaad en Ethiopië. Denk aan medische zorg, fysiotherapie en hulpmiddelen als protheses. Sommige leprapatiënten krijgen een microkrediet zodat ze een eigen zaakje kunnen beginnen. De stichting biedt ook andere gehandicapten steun. Inmiddels hebben via Nederlandse steun honderden mensen op deze manier een nieuw leven gekregen.

Plaats: Afrikamuseum in Berg en Dal (vlakbij Nijmegen)

Wanneer: zaterdag 13 oktober vanaf 9.30 uur koffie/thee

Opgave (verplicht) via website onderaan dit item.

Erika Haisma
Lepra Zending
11-09-2018
Hulpverlening
https://www.leprazending.nl/ontmoetingsdag

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies