MENU
Stichting Stephanos levert vier schoolgebouwen in Malawi op

Stichting Stephanos levert vier schoolgebouwen in Malawi op

25 nov

Stichting Stéphanos heeft opnieuw vier nieuwe schoolgebouwen op mogen leveren. Één van de opgeleverde leercentra is gefinancierd met behulp van de kampactie (2017) van Koers-vakanties/Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG).

Het doel van de kampactie was, om geld op te halen voor diverse projecten van Stéphanos in Malawi, zoals voor het bouwen van een schoolgebouw. De actie had het thema “Een betere toekomst voor kinderen in Malawi”.

Met de oplevering van deze vier projecten heeft het Stéphanos Dorpsontwikkelingsprogramma sinds 2009 dertig Leercentra opgeleverd. De Leercentra worden 's ochtends gebruikt voor kleuter onderwijs en 's middags voor volwassenonderwijs. De volwassenen leren lezen en schrijven, zodat ze zelf de Bijbel kunnen lezen. Andere lessen kunnen hier ook gegeven worden, met goedkeuring van het dorpshoofd en het Leercentrum comité.

De Leercentra staan in de dorpjes Maere, Matanga, Kambuzi en Chimutu in de regio Blantyre, T.A. (Traditional Authority) Kuntaja. Vele kinderen krijgen les onder de mangoboom en kunnen daardoor tijdens de regenperiode niet naar school. Ook wordt het onderwijs belemmerd in de maanden oktober - december omdat het dan erg heet is. Kinderen kunnen zich hierdoor slecht concentreren. De officiële openingshandeling is op 16 november verricht door General Manager van Stéphanos Malawi, Clifford Kuyokwa en Senior Chief T.A. Kuntaja meld Stéphanos vandaag op haar website. “Wij zij ontzettend dankbaar voor de hulp die Stéphanos gegeven heeft o.a. door het beschikbaar stellen van de bouwmaterialen. En ook voor het feit dat ons dorp -wat nogal ver in de bush ligt- nu bekend is, en daardoor op de kaart is gekomen” Aldus de Chief.

Het mede verzorgen van goed onderwijs is één van de onderdelen van de stichting. Met financiering vanuit Stéphanos is samen met de Malawiërs gewerkt aan dit project. Leerkrachten hebben een training ondergaan om het (Bijbel)onderwijs te verbeteren en er zijn schoolmaterialen verstrekt. Veldwerker Willemien van de Ridder verzorgd in dit gebied extra Bijbellessen.

Thea Mawaya – den Ouden -al 17 jaar werkzaam voor Stéphanos, en verantwoordelijk voor het Dorpsprogramma- benadrukte tijdens de openingsspeech het feit dat het belangrijk is dat de gemeenschap zelf doorgaat met de basis die gelegd is door Stéphanos. Stéphanos wil de gaven die God gegeven heeft uitreiken aan hen die het nodig hebben. Hiervoor zijn 3 doelen opgesteld die zowel de kinderen als hun omgeving bevatten: 1. De kinderen bereiken met Gods Woord. 2. Het verbeteren van de levensomstandigheden van de kinderen en hun omgeving. 3. De sociale economische ontwikkeling in het gebied bevorderen. Deze hulp is gebaseerd op Reformatorische grondslag. Het doel van het verschaffen van materiële hulp is het bevorderen van zelfstandigheid en vermijden van langdurige afhankelijkheid.

Datum: 25 november 2018
Auteur: H. Droppert
Foto: Stichting Stephanos
Website: http://www.stephanos.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: