MENU
ChristenUnie: Directe stop op uitzetten asielkinderen

ChristenUnie: Directe stop op uitzetten asielkinderen

21 jan

Regeringspartijen CDA en D66 willen dat het kinderpardon ruimer wordt toegepast. Ze volgen coalitiegenoot ChristenUnie die hier al jaren voor pleit. Nu er een plan is ingediend, wil Tweede Kamerlid Jol Voordewind (ChristenUnie) een directe stop op het uitzetten van asielkinderen. "Als ze nu worden uitgezet en volgende week komen we tot een overeenstemming, dan haal je de kinderen niet meer terug", zegt Voordewind bij Groot Nieuws Radio.

"En daarom moeten we zo snel mogelijk praten over een nieuwe regeling nu het CDA om is, f we moeten de staatssecretris vragen om een pas op de plaats te maken met betrekking tot de uitzettingen die nu op handen zijn", aldus het Tweede Kamerlid. Het gaat om 400 kinderen die een aanvraag hebben ingediend voor het kinderpardon.

Voordewind is blij met het nieuwe inzicht van het CDA. "Ik ben er erg blij mee, we hebben hier jaren voor gepleit. Ik heb zelf aan de wieg gestaan samen met de Partij van de Arbeid voor de wet kinderpardon. Die is voor een deel overgenomen door het kabinet-Rutte I, maar is de laatste jaren zo strict uitgevoerd dat er bijna niemand meer onder valt. Dan stelt de regeling niks meer voor. De druk is schijnbaar zo hoog nu op het CDA, dat ze nu wel de bijval en steun geven. Daar kan ik alleen maar blij voor zijn in het belang van de kinderen die jarenlang in onzekerheid zitten."

Het is de vraag wat de vierde coalitiepartner, de VVD nu gaat doen. Voordewind gaat deze week nog om tafel met de asielwoordvoerders van de coalitiepartijen. Ook de fractievoorzittervs van de coalitiepartijen en de vicepremiers komen maandag bij elkaar voor overleg. "We zullen inhoudelijk moeten kijken naar de regeling waar het schuurt."

Het gesprek met Voordewind is terug te luisteren op de website van Groot Nieuws Radio.

Datum: 21 januari 2019
Auteur: Groot Nieuws Radio
Foto: Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.grootnieuwsradio.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: