MENU
SGP wil toekomst van groenteveredeling en familiebedrijven veilig stellen

SGP wil toekomst van groenteveredeling en familiebedrijven veilig stellen

28 jan

De toekomst van de groenteveredeling en de positie van Nederlandse familiebedrijven daarbij staat op het spel. Dat kregen SGP-Kamerlid Roelof Bisschop en kandidaat-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen vorige week vrijdag mee tijdens een werkbezoek aan veredelingsbedrijf RijkZwaan.

Voor de ontwikkeling van onder meer ziekte- en droogteresistentie bij groentegewassen is het cruciaal dat bedrijven gebruik kunnen maken van bestaande plantenrassen. Deze ruimte onder het bestaande kwekersrecht wordt doorkruist doordat multinationals octrooien proberen te vestigen op planten die via klassieke veredeling tot stand zijn gekomen. Dan is het voor andere bedrijven veel lastiger om deze planten te gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe rassen. Onlangs gaf de Raad van Beroep van het Europees Octrooibureau een van deze multinationals gelijk. De verklaring van de Europese Commissie dat de Bio-octrooirichtlijn zo uitgelegd moet worden dat planten die op de klassieke wijze veredeld zijn niet onder de octrooibescherming mogen vallen, voldoet niet.

De SGP maakt zich grote zorgen. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop: ‘We moeten monopolisering van de groenteveredeling voorkomen. Dat is niet goed voor de noodzakelijke innovatie. Ziektedruk en veranderingen in het klimaat vragen om doorontwikkeling. Het patenteren van gewone planten moeten we daarom aanpakken. In Den Haag en Brussel pleiten we voor actie op Europees niveau om de toekomst van de groenteveredeling en onze familiebedrijven veilig te stellen.’

Datum: 28 januari 2019
Auteur: SGP
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.sgp.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: