MENU
EO Metterdaad brengt werk van ZOA in Mosul in beeld

EO Metterdaad brengt werk van ZOA in Mosul in beeld

16 feb

Je kunt je het je haast niet voorstellen. Je bent alles kwijt en je probeert weer te leven in een stad die compleet verwoest is. ZOA werkt in Mosul en EO Metterdaad ging er op bezoek om ons een kijkje te geven in het leven van mensen in een totaal vernietigde stad.

Kijk hier voor een impressie van de film die gemaakt is in Mosul, Irak. Voor de volledige uitzendingen kijk op EO metterdaad.
Wie rondrijdt tussen de puinhopen van de Iraakse stad Mosul, zakt de moed in de schoenen. De stad ligt volledig in puin na gevechten tussen IS en het Iraakse leger. Toch proberen terugkerende vluchtelingen zo goed en zo kwaad als het gaat hun leven weer op te pakken. Hulporganisatie ZOA biedt hoop tussen de puinhopen, onder andere met traumaverwerking en investeringen in kleine ondernemingen. Zo kan elektricien Fuad een elektrozaak starten. Fuad verloor zijn vrouw, dochtertje en broers tijdens de bombardementen en zorgt nu voor zijn overgebleven dochter en de kinderen van zijn broers. Hoe vergaat het hen en hulpverlener in Shwan in 'spookstad' Mosul? Dit is terug te kijken via EO metterdaad.

Wat doet ZOA in Irak
ZOA: Tijdens en na het IS-tijdperk in Irak bieden we noodhulp en helpen we ontheemden en terugkeerders een nieuwe start te maken en een inkomen te verdienen.
Sinds de opmars van IS in 2014 sloegen meer dan een miljoen mensen op de vlucht. Zij kwamen in bouwvallen of halfafgebouwde woningen terecht, zonder toegang tot basisvoorzieningen. Sinds de start van ons werk in 2014, is verbetering van deze woonomstandigheden een belangrijk aandachtspunt.
In 2016 richtten we ons met noodhulp daarnaast op vluchtelingen uit Mosul, die vluchtten uit het gebied dat voorheen door IS gecontroleerd werd. Sinds IS uit Mosul verdreven is, helpen we de inwoners van deze stad om hun leven weer op te bouwen. In Mosul runnen we inmiddels een aantal safehouses waar vrouwen en kinderen hun trauma’s leren verwerken. Daarnaast helpen we ondernemers hun business een nieuwe boost te geven.

Datum: 16 februari 2019
Auteur: EO metterdaad - ZOA
Foto: EO metterdaad
Website: http://www.metterdaad.eo.nl/irak/uitzendingen

Dit artikel delen:

Meer nieuws: