MENU
Andre Kuipers krijgt eerste Ruimtevaart Erepenning

Andre Kuipers krijgt eerste Ruimtevaart Erepenning

18 feb

Ruimtevaarder André Kuipers heeft in Noordwijk de eerste Nederlandse Ruimtevaart Erepenning gekregen. Staatssecretaris Barbara Visser reikte de onderscheiding uit. Op de foto: André Kuipers geflankeerd door zijn echtgenote en staatssecretaris Barbara Visser.

Kuipers, die zijn carrière begon bij de Koninklijke Luchtmacht, deed 2 ruimtemissies. De laatste keer (2011/2012) verbleef hij er 193 dagen, langer dan iedere andere Europese astronaut. Hij bereikte in die periode veel Nederlanders met verhalen. Die gingen over hoe kostbaar onze planeet is en hoe belangrijk techniek en wetenschap zijn om die te beschermen. Visser noemde Kuipers ‘missie Aarde’ dan ook meer dan geslaagd.

Operaties ondersteunen
De ruimte speelt ook bij Defensie een steeds grotere rol stelde de staatssecretaris. “We willen vanuit het heelal de aarde observeren om operaties te ondersteunen.” Zo wordt eind dit jaar de Brik-II gelanceerd, een nanosatelliet voor navigatie, communicatie en observatie. Ook wil Defensie vanuit de ruimte dreigingen beter waarnemen en inschatten. Visser: “De blik van bovenaf die André zo goed kent, wil Defensie gebruiken voor onze veiligheid. Om te beschermen wat ons dierbaar is.”

Veel nieuwe mensen nodig
Volgens Visser toont de loopbaan van Kuipers dat Defensie je ver kan brengen en een springplank kan zijn. Ze vindt dat belangrijk om uit te dragen, want de militaire organisatie groeit en vernieuwt en heeft veel nieuwe mensen nodig. De bewindsvrouw trekt een parallel met het enorme team van technici, ingenieurs en andere specialisten dat nodig is om 1 André Kuipers in de ruimte te brengen. “Dat soort mensen hebben wij ook steeds meer nodig. Denk bijvoorbeeld aan de roll-out van het nieuwe gevechtsvliegtuig de F-35.”

Hoogste eerbetoon
De Nederlandse Ruimtevaart Erepenning is de hoogste ruimtevaartonderscheiding in ons land en wordt namens het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartfonds toegekend. Dit is een stichting die organisaties ondersteunt bij het realiseren van lucht- en ruimtevaartdoelstellingen.

Tech event
Geïnteresseerd in een technische baan bij de krijgsmacht? Kom dan 7 maart naar Deflab: hét tech event van Defensie.

Datum: 18 februari 2019
Auteur: Ministerie van Defensie
Foto: © Ministerie van Defensie
Website: http://www.defensie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: