MENU
Toekomstdroom

Toekomstdroom

02 maa

COLUMN - Na de gebeurtenis met het gouden kalf komt Mozes de berg af. Hij roept IsraŽl in een vergadering samen en vertelt dat God in het midden van IsraŽl komt wonen! En iedereen mag meehelpen om een prachtige Tent (Tabernakel) te maken. Van alle kanten, van hoog tot laag komen ze de materialen brengen waar Mozes om vroeg. Van fijn linnen tot hout, en van goud en zilver tot edelstenen. En er wordt zoveel gebracht dat er zelfs teveel is!

Wanneer mensen samenwerken aan een gemeenschappelijk doel, kunnen grote dingen bereikt worden. Ieder met zijn of haar specifieke gaven. Twee kunstzinnige vakmensen geven leiding aan de bouw en iedereen die Ďwijs van hart isí kan meedoen. Wijsheid, inzicht en kennis is dus nodig (Exodus 35:31), want daarmee schiep God zelfs hemel en aarde (Spreuken 3:19-20).

God kwam in het midden van IsraŽl wonen, maar het was ook toen geen perfecte situatie. Hij woonde onder onvolmaakte mensen. Nu, honderden jaren later, weten we dat diezelfde belofte voor IsraŽl nog steeds overeind staat. Vandaag de dag zijn de Joden vanuit alle hoeken van die wereld opnieuw samengekomen in het land van hun voorouders. De staat IsraŽl is al ruim 70 jaar een feit. Een wonder...

De volken vergaderen ook. Binnen organisaties als de VN, die de jonge staat vaker heeft veroordeeld dan welk ander land ter wereld. Deze week verscheen er een rapport waarin de IDF (leger) weer eenzijdig van wandaden tegen Palestijnen wordt beschuldigd.

Ook binnen IsraŽl zelf rommelt het. wat gaan de verkiezingen brengen? Hoe zit het met de vermeende corruptie van Netanyahu? Wat gaat Ďthe deal of the centuryí van Trump brengen? Wijsheid, inzicht en kennis is hard nodig. Maar IsraŽl heeft een belofte. God komt onder zijn volk wonen...

Sybe de Vos

Column n.a.v. Exodus 35:1-38:20 (wekelijkse synagoge lezing) en de actualiteit.
Afbeelding: Model van de tabernakel Expo Exodus. Fotobewerking: Sybe de Vos. Tekst © Sybe de Vos | 1 maart 2019

Datum: 2 maart 2019
Auteur: Sybe de Vos
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.sjoeal.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

20 juli 2019 Ezel
13 juli 2019 Slangen
16 juni 2019 Sjalom
8 juni 2019 Centrum van de wereld
24 mei 2019 De vlag uit

Meer nieuws:

Ezel
20 jul

Ezel meer

Slangen
13 jul

Slangen meer

Sjalom
16 jun

Sjalom meer

Schaduw
18 mei

Schaduw meer