MENU
Henk Stoorvogel promoveerde op de Veranderkracht van preken

Henk Stoorvogel promoveerde op de Veranderkracht van preken

04 maa

Henk: 'Op 1 maart mocht ik promoveren op de Veranderkracht van preken aan de Universiteit Twente. Het was een overweldigende ervaring met familie en vrienden. Ik ben enorm dankbaar dat ik dit mocht doen en zie er naar uit de inzichten in binnen en buitenland te gaan delen.'

Het proefschrift 'Moving Sermons - studies into the persuasive effects of preaching' is in beperkte oplage verkrijgbaar via www.henkstoorvogel.nl/webshop

Het boek beschrijft het onderzoek naar de veranderkracht van preken dat ik - samen met een team - de afgelopen 11 jaar heb gedaan. We hebben ons hierbij gericht op het snijvlak van de communicatiewetenschap en de homiletiek (preekkunde). In een unieke onderzoeksopzet hebben we kwantitatief onderzoek gedaan naar de rol van human interest verhalen, humor, multimedia, direct aanspreken, uitnodiging en ritueel in de preek. Vervolgens hebben we onderzocht welke factoren van invloed zijn op het onthouden van een preek, en op verandering ten gevolge van een preek. Tenslotte hebben we onderzocht welke opvattingen predikanten en sprekers hebben wanneer het aankomt op de veranderkracht in preken.

Het proefschrift is geschreven in academisch Engels. Het bevat een introductie op het onderzoek en een afsluitende discussie waarin ik mijn visie deel op mijn bevindingen en wat deze betekenen voor de ontwikkeling van de prediking in onze tijd.

Er zijn maximaal 100 exemplaren van deze dissertatie te koop. In de loop van 2019 hoop ik een meer toegankelijk, Nederlandstalig boek te presenteren rondom deze thematiek.

Meer over Henk Stoorvogel
Henk Stoorvogel is oprichter en internationaal leider van 4M, een mannenbeweging die bekend staat om haar karakterweekenden en Muskathlons. Daarnaast is Henk als pastor verbonden aan de Vrije Evangelisatie Zwolle (VEZ), waar hij zich voornamelijk richt op spreken en de erediensten.

Henk heeft een passie om mensen te helpen God beter te leren kennen en hun bestemming te vinden. Hij heeft hier een aantal boeken over geschreven, waaronder Jezus Leven, Geboren om te Vliegen, Groeien als een Palm, de 4e Musketier, G-Kracht en de serie bijbelstudieboeken over Bijbelse personen: Onderweg metů

Zowel in Nederland als in het buitenland spreekt Henk regelmatig in kerken en op conferenties en geeft hij masterclasses en seminars over spreekvaardigheid, het leven van Jezus en het bereiken van je bestemming.

Henk heeft Toegepaste Communicatie Wetenschap gestudeerd aan de Universiteit Twente en rondde daarnaast een HBO studie Theologie af aan de Evangelische Theoligische Faculteit in Heverlee, Leuven. Op het snijvlak van deze studierichtingen werkt Henk momenteel aan zijn proefschrift over de veranderkracht van preken. In het voorjaar van 2017 hoopt hij hierop te promoveren.

Henk is getrouwd met Ruth en vader van twee dochters en twee zoons. In zijn vrije tijd houdt hij er van om hard te lopen langs de uiterwaarden van de IJssel en de bossen van de Hoge Veluwe of het Dwingelerveld. Je kunt Henk volgen op Facebook, Twitter en Instagram.

Datum: 4 maart 2019
Auteur: Redactie christelijknieuws - Henk Stoorvogel
Foto: Reint Bergman
Website: http://www.henkstoorvogel.nl/webshop

Dit artikel delen:

Meer nieuws:

Eenling
09 nov

Eenling meer

Boog
02 nov

Boog meer

Afscheid
05 okt

Afscheid meer

Staand
28 sep

Staand meer

Altaar
21 sep

Altaar meer

Vogeltje
14 sep

Vogeltje meer

Koning
07 sep

Koning meer