MENU
Eerlijk duurt langer

Eerlijk duurt langer

09 maa

COLUMN - Als het werk aan de Tabernakel z’n voltooiing nadert, geeft Mozes opdracht om alle donaties te verantwoorden. Alleen al aan goud was er vermoedelijk meer dan 800 kilo gebracht. En dan al het zilver en koper nog. En de rest.

Onvoorstelbare bedragen, als je het omrekent naar vandaag. Er was vrijwillig geschonken, maar toch werd alles zorgvuldig geteld en geregistreerd. Mozes wilde transparant zijn. Hij zou later zeggen: ‘ik heb nog geen ezel van hen afgenomen’ (Numeri 16:15).

Hij zou later zeggen: ‘ik heb nog
geen ezel van hen afgenomen’


(Geld)handel was een van de weinige beroepen die Joden in het Westen mochten uitoefenen. Toch werd Joden eeuwenlang oneerlijkheid in geldzaken en zucht naar wereldheerschappij verweten. De ‘protocollen van de wijzen
van Sion’ (een geschiedvervalsing) gaan in het Midden-Oosten nog steeds als zoete broodjes over de toonbank… Zelfs aan het carnaval in Aalst (België) nam afgelopen zondag een wagen deel, met twee poppen die religieuze Joden voorstelden. Met kromme neuzen en een grote geldkist achter zich. Dit carnaval is ooit door UNESCO als immaterieel erfgoed van de mensheid bestempeld. Het oude anti-semitsche beeld blijkt springlevend.

Het oude anti-semitsche beeld
blijkt springlevend.


Dat in Israel leiders niet zomaar wegkomen met corruptie, bewijst de rechtsgang. De voormalig opperrabbijn Yona Metzger, zat wegens omkoperij in de gevangenis, premier Netanyahu is kortgeleden aangeklaagd en zijn
voorganger Ehud Olmert ging al eerder de cel in. Maar wat te denken van de Palestijnse autoriteit, die er geen geheim van maakt terroristen uit te betalen van gelden die uit Europa komen? Dezelfde gelden die Hamas heeft omgezet in terreurtunnels en wapens, zonder dat dit ten goede komt aan de bevolking? En wie verdwijnt daar de cel in?

De conclusie van de wijzen in Israël was dan ook: ‘niets is zo vluchtig als rijkdom en geld, maar wanneer je het inzet voor voor Gods Koninkrijk, dan heeft het eeuwigheidswaarde. Dan wordt het zelfs geregistreerd in Zijn boek’.

Sybe de Vos

Column n.a.v. Exodus 38:21-40:38 (wekelijkse synagoge lezing) en de actualiteit. Afbeelding: shekels. Fotobewerking: Sybe de Vos.
© Sybe de Vos | 8 maart 2019

Datum: 9 maart 2019
Auteur: Sybe de Vos
Foto: © Sybe de Vos
Website: http://www.sjoeal.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

16 november 2019 Verschijning
9 november 2019 Eenling
2 november 2019 Boog
26 oktober 2019 Een nieuw begin
11 oktober 2019 Lied van verzoening

Meer nieuws:

Eenling
09 nov

Eenling meer

Boog
02 nov

Boog meer

Afscheid
05 okt

Afscheid meer

Staand
28 sep

Staand meer

Altaar
21 sep

Altaar meer

Vogeltje
14 sep

Vogeltje meer

Koning
07 sep

Koning meer