MENU
Red een Kind en World Servants gaan meer samenwerken

Red een Kind en World Servants gaan meer samenwerken

09 apr

WOLVEGA/ZWOLLE - Red een Kind en World Servants gaan nauwer samenwerken. Daarvoor ondertekenden de beide directeuren afgelopen maandag in Zwolle een zogenaamd ‘Memorandum of Understanding’. Komende jaren zullen de organisaties gezamenlijk optrekken in het organiseren van jongerenreizen naar projecten van Red een Kind in Rwanda en Oeganda. Foto links: Andries Schuttinga (Red een Kind), rechts: Gerben Huisman (World Servants).

Afgelopen zomer werd al een jongerenreis naar Rwanda georganiseerd. Een groep jongeren uit verschillende kerken in Nederland bouwde daar mee aan een kleuterschool in de regio Rusizi. In dit gebied werkt Red een Kind sinds september 2016 aan het versterken van de lokale gemeenschap en de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Daarnaast organiseerden Red een Kind en World Servants afgelopen februari een gezamenlijke studiereis voor predikanten en kerkelijk werkers naar ditzelfde gebied. Dankzij de samenwerking die er in de afgelopen was, hebben beide organisaties elkaar beter leren kennen. Door deze goede ervaringen hebben beide organisaties het vertrouwen in elkaar uitgesproken om in de toekomst structureel te gaan samenwerken.

Impact
Zowel Red een Kind als World Servants zijn erg blij met de totstandkoming van deze samenwerking. Andries Schuttinga van Red een Kind: ‘De impact van de jongerenreizen is groot in onze programma’s. De aanwezigheid van zoveel jongeren in onze projecten draagt bij aan de zichtbaarheid van onze projecten bij de lokale en regionale overheden. Dit komt onze samenwerking met deze overheden ten goede.

Daarnaast is de aanwezigheid van Nederlandse jongeren ook een geweldige stimulans voor de lokale bevolking. Door gezamenlijk op te trekken leren beide groepen van elkaar, bemoedigen en stimuleren ze elkaar en ontstaan er bijzondere banden.’

Gerben Huisman directeur van World Servants: ‘Uit ervaring weten wij dat het deelnemen aan een jongerenreis van World Servants een blijvende verandering bewerkstelligt. Die verandering blijft niet beperkt tot het zichtbare gebouw dat de jongeren samen met een lokale gemeenschap bouwen. Minstens zo belangrijk is de blijvende verandering door de interactie tussen verschillende culturen. Jongeren zijn na een project bewuster als consument en meer betrokken als burger.

Onderzoek toont aan dat ze meer fairtrade producten kopen en 24% meer vrijwilligerswerk doen dan voor hun reis. Ook maken ze keuzes op geloofsgebied.’ Naast de jongerenreizen bekijken Red een Kind en World Servants ook de mogelijkheden voor samenwerking als het gaat om het toerusten van jongeren en het organiseren van studiereizen voor predikanten en kerkelijk werkers.

NGK Voorthuizen/Barneveld
Red een Kind en World Servants werken al langere tijd samen. Deze structurele samenwerking kwam echter in een stroomversnelling door toedoen van de Nederlands Gereformeerde Kerk ‘ De Ontmoeting’ in Voorthuizen/Barneveld. Vanuit deze gemeente gaan als jarenlang vele jongeren elke twee jaar op reis met World Servants.

Sinds 2016 ondersteunt NGK Voorthuizen/Barneveld het diaconale programma ‘ Wereldkerken’ van Red een Kind. Daarbij werd de wens geuit om ook de jongeren uit deze gemeente bij dit project te betrekken en hen de mogelijkheid te geven om via World Servants in dit programma aan de slag te gaan. Deze zomer vertrekt een groep jongeren ui Voorthuizen om in Rwanda aan de slag te gaan bij de bouw van een kleuterschool en de aanleg van kitchengardens

Red een Kind en World Servants willen in 2020 vier werkvakanties organiseren in Rwanda en Oeganda. Meer informatie over deze reizen is te vinden op www.redeenkind.nl of www.worldservants.nl.

Datum: 9 april 2019
Auteur: Red Een Kind - Anki van Bruggen
Website: http://www.redeenkind.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: