Woorden

In het boek Deuteronomium neemt Mozes afscheid van het volk. Maar voordat hij dat doet, houdt hij eerst een lange toespraak waarbij hij de nieuwe generatie Israëlieten opnieuw de woorden van God voorhoudt. De hebreeuwse naam van dit boek is ook: ‘Woorden’ (Devariem). Deuteronomium betekent ‘tweede wet’ of ‘herhaling van het onderricht’.

De toespraak van bijna 34 hoofdstukken is één grote waarschuwing om nu wel ernst te maken om het land binnen te gaan en Gods geboden in acht te nemen. Veertig jaar eerder had Israël God niet durven vertrouwen. Een reis die maar elf dagen had hoeven duren (Deuteronomium 1:2) werd uiteindelijk een omzwerving van veertig lange jaren.

De toespraak van bijna 34 hoofdstukken is één grote

waarschuwing om nu wel ernst te maken om het land

binnen te gaan en Gods geboden in acht te nemen.

Maar nu is er een tweede kans voor een nieuwe generatie om het Land in te nemen. Mozes spoort hen wel vijfendertig keer in dit boek aan: ‘Ga en neem

het land in bezit!’ Zou het deze keer wel gaan lukken? En die reuzen? In de hoofdstad Rabba van Ammon stond ooit het bewijs opgesteld dat het mogelijk is: het ‘kingsize’ ijzeren rustbed van koning Og. (Deut. 3:11) Israël had met Gods kracht deze afstammeling van reuzen met zijn volk verpletterend verslagen.

Zo is het boek een getuige van de betrouwbaarheid van God, maar ook van onze verantwoordelijkheid om de juiste keuzes te maken. Keuzes hebben gevolgen. Of we zijn geboden doen of niet. En een gewaarschuwd mens telt voor twee. Maar het allerbelangrijkste van het boek is dat het een relatiedocument is, een soort trouwboekje van God en Zijn volk. Als er later in de verhalen van de bijbel wordt gesproken over ‘het wetboek’, wordt hoogstwaarschijnlijk het boek Deuteronomium bedoeld. Het is ook het meest geciteerde boek in het Nieuwe Testament.

Keuze’s maken. Ten aanzien van het terrorisme viel me vanuit de Israëlische media een aantal berichten op: Achttien jaar geleden werd er een aanslag gepleegd bij pizzeria Sbarro in Jeruzalem, waarbij 18 mensen gedood werden en meer dan 80 gewonden vielen. De ‘planner’ van deze terroristische daad, Ahlam Tamimi, een vrouw, zegt er geen spijt van te hebben. De Palestijnse Autoriteit betaalde alle betrokken terroristen en hun families sindsdien al meer dan 910.000 dollar. Afgelopen week werd de jonge 19-jarige soldaat Dvir Sorek door meerdere steekwonden vermoord, toegejuicht door Palestijnse terroristische facties.

Maar mensen maken ook andere keuze’s: een Palestijnse man uit Hebron, die vanwege zijn veiligheid niet bij zijn naam genoemd kan worden, verloor zijn baan en werd met de dood bedreigd, juist omdat hij in 2016, met zijn vrouw, de gewonde kinderen van een Joods gezin te hulp schoot. Dichtbij Hebron zagen ze een auto die vanwege een terroristische beschieting over de kop was gevlogen. De man krijgt nu met zijn gezin na jaren eindelijk een verblijfsvergunning om in Israël te mogen wonen.

De oproep gaat ons allemaal aan. Durven

we Hem te vertrouwen en ervoor gaan?

Wij staan over het algemeen voor minder extreme keuze’s. Maar de oproep gaat ons allemaal aan. Durven we Hem te vertrouwen en ervoor gaan? De Messias van Israël heeft er zijn leven voor gegeven. Daarom zult u de HEER, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw kracht. Deze woorden, die ik u heden gebied, moeten in uw hart zijn. (Deuteronomium 6:5-6)

Sybe de Vos

Column a.d.h. Deuteronomium 1:1-3:22 (synagoge lezing) en de actualiteit.

Afbeelding: Woorden. Illustratie: Sybe de Vos.

© Sybe de Vos | 10 augustus 2019.

Sybe de Vos
© Sybe de Vos
09-08-2019
Onderwijs
https://www.sjoeal.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies