MENU
Bijenkind Siriel droomt ervan om naar school te gaan

Bijenkind Siriel droomt ervan om naar school te gaan

22 aug

De zevenjarige Oegandese jongen SiriŽl droomt over naar school gaan, zodat hij later priester kan worden. Hij kan zich weinig mooiers voorstellen dan in de kerk heilige gebeden uitspreken, mensen vertellen over de Bijbel ťn er net zo mooi uitzien als de priester. Maar de realiteit is anders: er is geen geld voor school.

In plaats daarvan moet hij iedere dag naar het bijenveld om de bijen te verzorgen en honing te oogsten. Hij vindt dat heel spannend, want een bijensteek doet veel pijn. Maar SiriŽl moet wel. Hij en zijn zestien pleegbroertjes en -zusjes kunnen niet leven zonder de inkomsten van de bijenhoning.

Niet naar school
Vorig jaar brachten de bijen te weinig honing op en nu kan SiriŽlís pleegmoeder het schoolgeld niet voor alle kinderen betalen. Zijn pleegzus kan wel naar school, maar hij niet. Hoe moet het nu met zijn grote droom om priester te worden? Er zit voor hem maar ťťn ding op; zijn angst overwinnen, heel goed voor de bijen zorgen en veel honing oogsten. Hopelijk kan hij dan volgend jaar wel naar school.

Feiten en cijfers
Wereldwijd volgen miljoenen kinderen geen basisonderwijs. Er zijn 250 miljoen kinderen die niet leren lezen en schrijven. Onderwijs is de sleutel voor de ontwikkeling van een kind en van een samenleving. Een kind dat goed onderwijs krijgt, krijgt kansen voor de toekomst. Daarom heeft ieder kind recht op goed onderwijs. (bron: Unicef)

ĎBijenkindí is gemaakt i.s.m. EO Metterdaad
Zondag 25 augustus 2019, 19.25 uur Zapp Echt Gebeurd NPO 3

Credits: regie, camera en geluid: Jan Willem den Bok; montage: Jan Willem den Bok en Ed Kuijt; Productie: Sharona Buijert en Anne van der Veer; Redactie: Saskia Fris; Eindredactie: Margje de Koning.

Datum: 22 augustus 2019
Auteur: Evangelische Omroep - Irene Griffioen
Foto: Evangelische Omroep
Website: http://www.eo.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: