MENU
Hendrik Jan van der Heiden komt met nieuw piano-album

Hendrik Jan van der Heiden komt met nieuw piano-album

07 sep

Het zijn 28 pianowerken, karakterstukken over christelijke thema’s: Geloof, Hoop, Liefde, Gebed, Pelgrim enz. Jaren lang in stilte heeft Hendrik Jan met genoegen gewerkt aan deze cd, zijn muzikale handtekening, eigen composities en improvisaties. Het was Klaas Jan Mulder die in zijn natuurtalent ‘geloofde’.

Dankzij privé-pianolessen – meer dan tien jaren - bij Klaas Jan Mulder, vervolgens bij Hugo van Neck, en later nog bij enkele pianisten van Bulgaarse en Russische origine, heeft Hendrik Jan zich met zijn passie voor piano spelen kunnen ontwikkelen.

Hendrik Jan is een wat terug getrokken persoonlijkheid. Toch heeft hij in de luwte hard kunnen werken aan zijn eigen specifieke pianoklank, met hoorbaar invloeden van Klaas Jan Mulder.

Hendrik Jan is adolaat van een generatie pianisten die er niet meer zijn: Sviatoslav Richter, Emil Gilels, Jorge Bolet, Vladimir Horowitz, Lazar Berman, Sergei Rachmaninoff. De pianoklank waar Hendrik Jan op zoek was, ligt nu vast op het schijfje. Met vreugde en voldoening kijkt hij terug op dit project.

De pianist Hendrik Jan van der Heiden laat zich graag inspireren door vele elementen van de Romantiek. De piano is een onderdeel, het verlengde, van de pianist en zijn eigen klankwereld en klankbeleving. Het gaat om diepere emoties die in woorden niet zijn uit te drukken, maar
juist in klanken. De piano is een uitstekend instrument voor een individuele klankbeleving.

Met deze 28 miniaturen wil Hendrik Jan thema’s uit het Christendom met pianomuziek verbinden. De pianist is een liefhebber van theologie en heeft een grote boekencollectie. Hendrik Jan denkt graag na over essentiële thema’s van het christelijke geloof.
Logisch dat dan ook de booklet van de cd een uitgebreide theologische toelichting bevat over zijn nieuwste muziekstukken voor piano, met invloeden van Robert Schumann, Franz Schubert, Sergei Rachmaninoff, Pjotr Tschaikovsky.

Datum: 7 september 2019
Website: https://hendrikjanvanderheiden.wordpress.com

Dit artikel delen:

Meer nieuws: