MENU
CBB eerste brailleproducent ter wereld met reliefprinter

CBB eerste brailleproducent ter wereld met reliefprinter

02 okt

Ermelo De CBB, Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden heeft vorige maand een speciale printer in gebruik genomen om braille en voelbare afbeeldingen te printen voor blinden en slechtzienden. De CBB werkt hierbij nauw samen met PCI en Canon. Gerard Cornet, directeur CBB: In een samenleving waarin de beeldcultuur steeds belangrijker is mogen we blinden en slechtzienden niet buitensluiten. Daarom willen we met deze printer beeld voelbaar maken.

De printer legt verschillende lagen inkt over elkaar, waardoor relif ontstaat. Zo ontstaan voelbare afbeeldingen. Volledig in kleur en in hoge kwaliteit. Tot nog toe was het maken van voelbare afbeeldingen omslachtig en duur. Veel voelbare producten zijn handwerk en dus arbeidsintensief.

Deze gloednieuwe hightech combineert de CBB ook met oude druktechnieken. Met de printer worden mallen geprint die geplaatst worden op een oude drukpers. De drukpers brengt vervolgens het relif over op papier, waardoor grote oplages van voelbare afbeeldingen goedkoop kunnen worden geproduceerd.

De CBB is de enige in de wereld die deze technieken combineert en zo makkelijk voelbare afbeeldingen kan produceren. Ook is de CBB een van de weinige organisaties die braille kan combineren met normaal drukwerk. Cornet: Wij denken graag inclusief. Een product hoeft niet alleen voor zienden, of alleen voor blinden te zijn. Braille en relif kan op een aantrekkelijke manier gecombineerd worden met normale druk. Denk bijvoorbeeld aan mooie prentenboeken waarin voelbare plaatjes en braille verwerkt zijn. Zodat een ouder samen met een blind kind een boekje kan lezen.

Die inclusiviteit is belangrijk. Dat is vastgelegd in het VN-verdrag voor mensen met een handicap. Dit houdt onder meer in dat mensen met een beperking volledige toegang moeten hebben tot informatie. Omdat de communicatie met beeld steeds belangrijker wordt, is het ook steeds belangrijker om beeld toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking.

Datum: 2 oktober 2019
Auteur: CBB
Foto: CBB
Website: http://www.braille.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws:

Afscheid
05 okt

Afscheid meer

Staand
28 sep

Staand meer

Altaar
21 sep

Altaar meer

Vogeltje
14 sep

Vogeltje meer

Koning
07 sep

Koning meer

Vrijheid
17 aug

Vrijheid meer

Woorden
10 aug

Woorden meer