MENU
Nederlanders weten weinig over lepra

Nederlanders weten weinig over lepra

11 okt

Uit recent onderzoek blijkt dat Nederlanders vrij weinig over lepra weten. Zo denkt ruim 55% dat je besmet kunt raken met lepra als je op vakantie bent in het buitenland. Doordat je je niet van tevoren inent of omdat je in contact komt met dieren of mensen die de leprabacterie met zich meedragen. Niets is minder waar.

De kennis van Nederlanders over lepra lijkt beperkt, zo blijkt uit het onderzoek dat onafhankelijk onderzoeksbureau DirectResearch heeft verricht in opdracht van de Leprastichting. Zo weet slechts een kwart van alle ondervraagden dat het om een bacteriŽle infectie gaat en denkt meer dan de helft onterecht dat je in het buitenland risico loopt om besmet te raken. Meer dan 14% van alle ondervraagden denkt dat de ziekte wordt overgebracht door een mug.

Opvallend is ook dat 45% van de deelnemers ten onrechte gelooft dat deze ziekte dodelijk is. Dit is niet het geval, maar de gevolgen van lepra zijn verschrikkelijk. Doordat een patiŽnt geen gevoel meer heeft in de aangetaste zenuwen loopt hij makkelijk een wondje op. Bijvoorbeeld tijdens het koken of door in glas te trappen met blote voeten. Wanneer deze wonden niet goed worden verzorgd, kunnen ze verergeren, met als gevolg ernstige verminkingen en zelfs amputatie.

Sociale uitsluiting is misschien nog wel een groter probleem. Uit angst voor besmetting worden leprapatiŽnten vaak vermeden en zelfs verstoten uit hun omgeving. Ze verstoppen zich of verzwijgen dat ze lepra hebben. Het is daarom een enorme uitdaging om patiŽnten tijdig op te sporen en te behandelen. Door ook de naaste contacten preventief te behandelen kan verdere besmetting voorkomen worden. In tegenstelling tot wat velen denken, is het medicijn om van lepra te genezen er dus al. De ziekte is eenvoudig te genezen met een antibioticakuur. Al na een paar dagen is de patiŽnt niet meer besmettelijk.

Jan van Berkel, directeur Leprastichting: ďLepra is een vergeten ziekte, maar er komen jaarlijks meer dan 200.000 nieuwe patiŽnten bij. Dit laatste is niet nodig. Lepra is prima te behandelen als je er tijdig bij bent. Daarom is vroegtijdig opsporen zo belangrijk. Met onze nieuwe voorlichtingscampagne willen wij mensen laten weten dat zij met een donatie dus direct meehelpen aan een concreet doel: lepra de wereld uit helpen.Ē

Datum: 11 oktober 2019
Auteur: Leprastichting - Patricia Bruens
Foto: © Leprastichting
Copyright: Leprastichting
Website: http://www.leprastichting.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

26 januari 2020 Wereldlepradag thema: Zeg nee tegen discriminatie

Meer nieuws: