MENU
Tweevoud

Tweevoud

21 dec

COLUMN - Jacob woont in het land Kanaän na vele jaren van ballingschap, moeite en strijd. Zijn verhaal wordt voortgezet door twee hoofdpersonen: Jozef en Juda. De lotgevallen van Jozef worden meestal breed uitgemeten. Het verhaal van Juda blijft vaak onderbelicht.

Velen hebben het verhaal gehoord over Jozef, die op zijn jonge leeftijd door vader Jacob een eremantel krijgt omgehangen. Bovendien vertelt hij ook nog eens dromen aan zijn broers door die er niet om liegen: hij wordt de belangrijkste onder hen. De jaloezie, het complot dat tegen hem wordt gesmeed, de verkoop als slaaf naar Egypte en alles wat daarna gebeurt: zijn vernedering, maar ook zijn verhoging: de meesten kennen het.

Maar ook Juda gaat weg van zijn broers. Letterlijk lezen we dat hij ‘afdaalt’. Hij gaat bij de Kanaänieten wonen. Was het omdat hij had voorgesteld om Jozef te verkopen? Eigenlijk was hij nu de kandidaat om het leiderschap van de familie op zich te nemen, maar het gaat bergafwaarts. Hij trouwt en krijgt drie zoons, maar twee ervan sterven. De derde zoon Sela (zwak) durft hij niet aan Tamar, de weduwe van zijn twee gestorven zoons, te geven. En dan sterft zijn vrouw. Na de rouwtijd verkleedt Tamar zich tijdens een schaapscheerdersfeest als ‘gewijde prostituee’ en raakt zwanger van Juda. Die erkent zijn schuld tegenover haar en er wordt een tweeling geboren met de prachtige namen Peres (doorbraak) en Zerach (morgenlicht). Juda zal uiteindelijk de hoofdrol vervullen in de verzoening tussen Jozef en zijn broers.

In het verhaal van Jacob, dat doorgaat met Jozef en Juda, is sprake van een bijzondere ‘tweevoud’. Twee verhalen komen bij elkaar. Allebei hebben ze te maken met een vrouw die zich opdringt, een ‘bokje’, een kledingstuk. Ze worden beiden vernederd, maar ook verhoogd.

Wanneer we kijken naar de huidige Israëlische politiek, dan is er iets opmerkelijks aan de hand. Niet eerder verkeerde het land in zo’n bestuurlijke crisis. Wie gaat uiteindelijk ‘het stokje’ overnemen? Zal Netanyahu het gerechtelijk onderzoek overleven? Wat is de toekomst? Wellicht onverwacht, laat Ehud Olmert zijn stem horen. Hij maant Netanyahu terug te treden.

Olmert diende Israël als premier van 2006 tot 2009, maar trad daarna vanwege een corruptieaffaire terug. Hij zat inmiddels een gevangenisstraf uit en heeft een boek geschreven. Hij betaalde duur voor zijn handelen: terwijl hij de ‘top’ van Israëls macht vertegenwoordigde, maakte hij kennis met de ‘diepte’ van de cel. ‘Op z’n minst is hij een ervaringsdeskundige, waar je misschien wel naar moet luisteren’, zo stelde de Jerusalem Post. ‘We trekken ons maar al te graag terug in onze eigen informatiebubbel, en lezen het liefst datgene wat onze eigen mening versterkt, maar is dat ook productief?’, aldus de krant.

In deze periode staan velen weer stil bij de komst van het Kind, de ‘Zoon van Jozef’. Ook Hij daalde af. Hij wordt in armoedige omstandigheden geboren en sterft daarna een misdadigersdood. Maar hoevelen denken er aan dat Hij tegelijkertijd de komende Koning van Israël is?

Hij zal een groot man worden en Zoon van de Allerhoogste worden genoemd, en God, de Heer, zal hem de troon van zijn vader David geven. Tot in eeuwigheid zal hij koning zijn over het volk van Jakob, en aan zijn koningschap zal geen einde komen. (Lucas 1:32-33)

Sybe de Vos

Column op basis van Genesis 37:1-40:23 (de wekelijkse synagogelezing) en de actualiteit.
Afbeelding: Tweevoud. Illustratie: Sybe de Vos.
© Sybe de Vos | 21 december 2019.

Datum: 21 december 2019
Auteur: Sybe de Vos
Foto: Sybe de Vos
Website: http://www.sjoeal.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

21 maart 2020 Een droom wordt werkelijkheid
14 maart 2020 Kalf
7 maart 2020 Menora
29 februari 2020 Woning
22 februari 2020 Dienaar

Meer nieuws: