MENU
In vijftig landen worden meer dan 260 miljoen christenen vervolgd

In vijftig landen worden meer dan 260 miljoen christenen vervolgd

17 jan

Woensdag maakte Open Doors de nieuwe rangslijst christenvervolging bekend. Samen met het CDA en de ChristenUnie stelt de SGP schriftelijke vragen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Open Doors onderzoekt jaarlijks waar vervolging van christenen plaatsvindt en op wat voor manier dit gebeurt. De Ranglijst Christenvervolging laat zien in welke 50 landen christenen het zwaarst worden vervolgd om hun geloof. Er zijn echter nog veel meer landen waar christenvervolging plaatsvindt.

“Opnieuw schetst de Ranglijst Christenvervolging een zorgwekkend beeld. In Afrika wordt 1 op de 5 christenen zwaar tot extreem vervolgd, vaak door jihadisten," reageert Kees van der Staaij. "Alleen al in Nigeria werden in 2019 minstens 1.350 christenen gedood. Maar ook in Somalië en ‘nieuwkomers’ als Burkina Faso, Kameroen en Niger hebben vele christenen het zeer zwaar." Een ander opvallende trend is volgens Van der Staaij de groeiende onvrijheid in China en India als gevolg van biometrische technologie en kunstmatige intelligentie. "Daar zie je dat technologische vooruitgang voor minder gewenste groepen zomaar een achteruitgang kan betekenen in hun privacy, rechten, vrijheid en veiligheid."

De SGP-voorman vindt dat Nederland moet blijven opkomen voor deze geloofsvervolgden. "Dat moeten we doen door overheden van betreffende landen rechtstreeks en in internationale gremia aan te spreken, maar ook door te streven naar internationale afspraken over de bescherming van minderheden in tijden van toenemende digitalisering en technologische ontwikkeling. Onze steun, ons gebed en onze blijvende politieke inzet is keihard nodig!”

Wat is christenvervolging?
Het straffen van christenen om hun geloof in de Here Jezus heet christenvervolging. Christenvervolging gebeurt op verschillende manieren. Sommige christenen worden gepest. Ook zijn er overheden die christenen verbieden samen te komen, en hen voor de rechter slepen als ze het wel doen. Andere vormen van christenvervolging zijn marteling, verstoting uit dorpen of zelfs de dood. Veel christenen die vervolgd worden, vluchten dan ook of geloven in het diepste geheim.

In Nederland is er vrijheid van godsdienstuiting, iets wat in onze Grondwet staat. Maar dat is dus niet overal zo. Wat zou u doen als u moest kiezen? Doe de test op 'Aan jou de keus' en ontdek hoe zwaar vervolgde christenen het hebben.

Datum: 17 januari 2020
Auteur: Open Doors - SGP
Foto: Open Doors
Website: http://www.opendoors.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: