Johan Companjen deelt verhalen over vervolging en over hoop

Johan Companjen reisde jarenlang naar gevaarlijke gebieden om vervolgde christenen te helpen en te bemoedigen. Hij ontmoette mensen van allerlei komaf, maakte wonderlijke gebeurtenissen mee en zit boordevol verhalen. In het EO-radioprogramma ‘Zin, Zout en Zegen’ deelt hij komende zondag verhalen over vervolging én over hoop.

Verhalen van vervolging en hoop, zondag 1 maart, 19.00 uur, NPO Radio 5

Presentatrice Petra de Joode ontmoet Companjen in ‘de Open Hof’ in Harderwijk. De voormalig internationaal directeur van Open Doors praat vol passie over het werk dat hij mocht doen. God is daarbij de leidraad: “Als je het op je hart krijgt, moet je het doen. God opent en Hij sluit.”

“Fix your eyes upon Jesus”

De mensen die Companjen door de jaren heen ontmoette, zal hij niet snel vergeten. Zo maakte hij in 1968 in Vietnam kennis met Lip. “Lip was een weesjongen”, vertelt Companjen in Zin, Zout en Zegen. “Hij was een jaar of 11 en bijna blind, maar leerde op de blindenschool vloeiend Engels en kon braille lezen. Toen wij geëvacueerd zijn, dacht ik vaak: ‘Hoe zou het met Lip zijn?’

Het duurde 25 jaar voor Johan en Lip weer in contact kwamen. “Hij was inmiddels getrouwd en had een dochter. Toen mijn vrouw Anneke vroeg hoe hij het ondanks veel moeilijkheden had volgehouden, zei Lip: ‘Fix your eyes upon Jesus’. Een blinde man! Hij zei ook: ‘Jullie hebben het veel moeilijker dan ik. Jullie zien veel te veel.’ Van deze man heb ik zoveel geleerd. Ook nu nog. Als hij kan volhouden – een blinde man in een land waar vervolging is – waar klaag ik dan over?”

In geloof uitstappen

Tijdens zijn reizen leert Companjen keer op keer: “Je kunt God vertrouwen. Je kunt in geloof op weg gaan, ook al lijkt het soms niet logisch.” Dat werd ook zichtbaar in 1981, tijdens een bijzonder project in China. Onder de naam ‘Project Parel’ wilden Johan, Anne van der Bijl en hun collega’s een miljoen Bijbels afleveren. “Dat was een heel spannende tijd”, blikt Companjen terug. Aan Petra de Joode vertelt hij hoe het project na een droom tijdelijk werd stopgezet en hoe de Bijbels een paar maanden later tóch werden afgeleverd.

Ogenschijnlijk onmogelijk

Ook vertelt Johan hoe God op zijn gebed ingreep in een ogenschijnlijk onmogelijke situatie. Het leerde hem dat ook hij door God wordt gebruikt. “Het is ‘de God van Anne’ die ook naar jouw en mijn gebed luistert”, vertelt hij. Daarnaast praat Johan over zijn vader, die veel invloed op zijn werk en leven heeft gehad. “Een toegewijde gelovige, die een bewogen hart had voor de eenzame, zwakke mens.”

Authentieke geloofsverhalen

Zin, Zout en Zegen is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. In het EO-programma op NPO Radio 5 gaan Petra de Joode en Yvonne Sprunken bij toerbeurt in gesprek met een kerkganger. De uitzending met Johan Companjen is op zondag 1 maart om 19.00 uur te horen op NPO Radio 5.

Evangelische Omroep – Linda van de Pol
Evangelische Omroep
29-02-2020
Evangelisatie
https://www.eo.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies