MENU
Strijd tegen armoede en coronavirus in Oost-Europa

Strijd tegen armoede en coronavirus in Oost-Europa

25 maa

Het coronavirus heeft in de afgelopen weken ook Oost-Europa bereikt. De maatregelen die ook daar worden genomen, hebben veel impact op het werk van hulporganisaties, zoals Zending over Grenzen. Daarom wordt er gezocht naar alternatieve manieren, waarmee toch hulp kan worden geboden in deze moeilijke periode.

Ook in Oost-Europa zijn op de meeste plekken (grote) samenkomsten verboden en wordt er een oproep gedaan om zoveel mogelijk thuis te blijven. Hierdoor kunnen veel groepsactiviteiten in buurtcentra en gaarkeukens van Zending over Grenzen niet plaatsvinden en sponsorgezinnen kunnen niet worden bezocht door de gezinscoaches.

Plaatselijke medewerkers proberen via verschillende creatieve wegen toch hulp te blijven bieden. De gezinscoaches houden zoveel mogelijk contact met sponsorgezinnen via de telefoon. In BosniŽ en Herzegovina laten medewerkers via de pakketjesbezorgdienst groentezaden bij de mensen thuis bezorgen, zodat ze in de komende weken thuis hun moestuin kunnen inzaaien.

Niet alleen de medewerkers, maar ook mensen die geholpen worden door Zending over Grenzen dragen een steentje bij in deze periode. De Roemeense Cristian en Maria maken thuis mondkapjes. Het stel, dat gesponsord wordt vanuit Nederland, kreeg via Zending over Grenzen een industriŽle naaimachine met toebehoren. Voordat het coronavirus in RoemeniŽ was, hadden beide ouders een stabiele baan. Cristian is buschauffeur, maar het lokale vervoer werd aanzienlijk gereduceerd, aangezien de meeste mensen thuisblijven. Omdat hij wilde helpen de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, vertelde Cristian aan zijn werkgever dat hij en zijn vrouw mondkapjes voor iedereen in het bedrijf konden maken. Zijn werkgever was hier erg blij mee, omdat er nergens maskers meer te verkrijgen zijn. Tot nu toe zijn er 250 mondkapjes bij Cristian en Maria besteld. Het gezin is erg blij dat ze kunnen bijdragen aan de strijd tegen corona en tegelijk financieel rond kunnen komen in deze crisistijd.

Datum: 25 maart 2020
Auteur: Zending over Grenzen - Willem Folkersma
Foto: Zending over Grenzen
Website: http://www.zendingovergrenzen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: