MENU
David Verboom van Medair: We worden herinnerd aan wat echt belangrijk is

David Verboom van Medair: We worden herinnerd aan wat echt belangrijk is

28 maa

De pandemie heeft iedereen wereldwijd op verschillende manieren getroffen. Mensen zijn bang en verdrietig en velen zijn in paniek. De hoop lijkt te zijn verdwenen. Wat een tijd beleven we! Bij Medair hebben we niet alleen gedacht aan alle kwetsbare mensen die wij normaalgesproken door ons werk helpen, maar ook aan u.

Tijdens deze crisis bevinden sommigen van u zich in het heetst van de strijd, terwijl u zorg verleent aan alle mensen die in nood zijn. Wij zijn zo dankbaar voor alle zorgverleners die mensen helpen tijdens deze pandemie. Ik denk ook aan Medairs zorgverleners van Medair, die in afgelegen en kwetsbare gemeenschappen werken. Het is hartverscheurend om te zien welke impact dit virus op deze plekken heeft. Sommige landen hebben nog steeds geen regelingen getroffen om te voorkomen dat het virus zich verspreidt, of ze geven nog steeds geen informatie over de volksgezondheid, om mensen te vertellen wat er gebeurt.

Wereldwijd verbonden
We doen dit werk samen, wereldwijd verbonden, in tijden waarin verdeeldheid helaas te vaak de norm geworden is. We worden herinnerd aan wat ťcht belangrijk is Ė de mensen van wie we houden, onze gezondheid en de mogelijkheid om vrij samen te zijn, zonder ongerust te hoeven zijn.

Zoals de meesten van u, blijf ik met mijn familie bij anderen uit de buurt en werk ik vanuit huis. Ook in Zwitserland ondervinden we ongemak van de situatie en maken we ons zorgen. We kunnen nog wel gebruik maken van onze normale voorzieningen. Maar hoe is dat voor de mensen in nood op de plekken waar Medair werkt? Hoe kun je afstand houden van mensen als je in een overvol vluchtelingenkamp woont? Hoe kun je je handen wassen als er niet genoeg water en zeep is? Hoe kun je je laten onderzoeken op een virus als er geen medische klinieken in de buurt zijn? De uiteindelijke gevolgen van deze pandemie zijn nog lang niet te zien, maar we weten wel dat de mensen in de meest kwetsbare landen in deze wereld erg zullen lijden, zoals ze dat altijd doen.

In de Democratische Republiek van Congo hadden wij net gevierd dat de laatste ebola patiŽnt genezen is verklaard en ontslagen is. Een dag later werd het eerste coronageval bevestigd in het land. Ons team doet er alles aan om gemeenschappen, plaatselijke regeringen en medische voorzieningen te helpen om zich voor te bereiden op dit nieuwe virus, er mee om te kunnen gaan en het te kunnen overwinnen.

Laten we verbonden blijven
Wij willen graag met u verbonden te blijven in de weken die zullen komen. Onze medewerkers hebben veel kennis over het reageren op uitbraken, het bieden van psychosociale steun tijdens crises en over manieren om gezondheid en hygiŽne te bevorderen. Wij zijn er om te luisteren en steun te bieden waar we kunnen. U kunt ons een bericht sturen (nederland@medair.org) met uw vragen of gedachten, of om gewoon met ons in contact te blijven.

We kunnen het coronavirus nog niet bedwingen, maar we blijven vechten tegen eenzaamheid. Blijf met andere mensen verbonden, zoveel als u kunt. Bel hen, stuur een berichtje, organiseer een Skypegesprek, wat het beste werkt. Laten we elkaar blijven steunen en in verbondenheid blijven werken. Samen komen we er doorheen!

Datum: 28 maart 2020
Auteur: Medair - David Verboom
Foto: Medair
Website: http://www.medair.org

Dit artikel delen:

Meer nieuws: