MENU
Moederschap en mantelzorg in EO-documentaire

Moederschap en mantelzorg in EO-documentaire

07 apr

Hoe zorgen we voor onze ouders als we zelf niet kunnen zorgen, of als het systeem in ons land die zorg niet meer voldoende aanbiedt? Een uniek verzorgingshuis in de Thaise stad Chiang Mai biedt 24/7 dag zorg aan Europeanen met Alzheimer. De bewoners worden er door Thaise verzorgers intensief en liefdevol begeleid in de laatste fase van hun leven. De consequentie is dat de familie van deze ĎpatiŽntení hen dus niet of nauwelijks meer ziet.

De Thaise Pomm werkt en woont in het privť-verzorgingshuis voor Europese alzheimerpatiŽnten. Ze ontfermt zich over de Zwitserse Elisabeth. Elisabeth en Pomm hebben een nauwe band; overdag wijkt Pomm niet van Elisabeths zijde en ís nachts vertrouwt zij haar al haar angsten en zorgen toe.

Door haar werk in de stad kan Pomm niet voor haar moeder, haar twee schoolgaande kinderen zorgen en ook niet voor haar jongste dochtertje dat bij haar ex-man woont. Door de afstand en door het werk ziet ze haar kinderen en haar moeder weinig en ze mist ze enorm. Ze kan geen moeder zijn voor haar kinderen. Parallel aan haar verhaal zien we hoe in Zwitserland Maya, een 57-jarige vrouw met alzheimer, door haar man en dochters wordt voorbereid op haar vertrek naar het Thaise verzorgingshuis. Daarbij zien we hun worsteling om hun vrouw en moeder naar Thailand te brengen voor de laatste fase van haar leven.

De documentaire volgt Pomm op haar werk en bij de bezoeken aan haar kinderen die zowel noodzakelijk als frustrerend zijn. Ze treurt om de dood van een geliefde patiŽnt en mist haar kinderen, maar fleurt ook op als ze zich ontfermt over Maya.

De observerende film ĎMotherí is gemaakt door regisseur Kristof Bilsen. In rustige, registrerende scŤnes wordt de krachtige band tussen de bewoners en hun verzorgster voelbaar. Daarbij komt de onuitgesproken vraag naar boven: Hoe zorgen we voor onze ouders als we zelf niet kunnen zorgen, of als het systeem in ons land die zorg niet meer voldoende aanbiedt en wat hebben de antwoorden op deze vragen voor consequenties?

Credits: regie: Kristof Bilsen; scenario: Kristof Bilsen & Xan Marquez Caneda; camera: Kristof Bilsen, Marko Milanovic, Chutimon Sonsirichai; geluid: Xan Marquez Caneda; montage: Maarten Janssens; geluidsontwerp: Hugo Dijkstal; muziek: Kyle Bobby Dunn; uitvoerend producent: Kirsten Johnson; coproducent: Marion Hšnsel & Olivia Sophie van Leeuwen; eindredactie EOdocs: Margje de Koning

Datum: 7 april 2020
Auteur: Evangelische Omroep - Sytze Braaksma
Foto: Evangelische Omroep
Website: http://www.eo.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: