MENU
Susan Fikira moest alles achterlaten

Susan Fikira moest alles achterlaten

13 apr

ZOA - Miljoenen vluchtelingen moesten alles achterlaten. Maar hoe houd je hoop als je alles kwijt bent geraakt? Waar leef je dan nog voor? ZOA biedt met noodhulp en wederopbouw perspectief. Susan Fikira vluchtte weg uit Zuid-Sudan naar Uganda en heeft weer hoop. “Ik kan nu weer zelf zorgen voor eten voor ons gezin!”

Susan is nog geen dertig jaar oud, maar heeft een veerkracht waar je ‘u’ tegen zegt. Ze heeft vier jonge kinderen. “Daarnaast adopteerde ik twee meisjes van 14 en 15 jaar oud. Ze waren hun familie kwijtgeraakt tijdens de vlucht en kwamen in dit vluchtelingenkamp, zonder volwassenen. Ik heb mij over hen ontfermd. Op een dag hoop ik hen te helpen om hun familie terug te vinden. Tot die tijd vind ik het een eer dat ze mij ‘mam’ noemen.”

Conflicten
Met haar kinderen vluchtte Susan weg uit Zuid-Sudan. In 2011 werd dit land na een lange oorlog onafhankelijk van Sudan, maar gewapende groepen zorgen nog steeds voor leed en onrust. Buurland Uganda herbergt veel vluchtelingen, die tijdens hun vlucht gescheiden raakten van familieleden. “Ook ik ben mijn man kwijtgeraakt. Hij is nog in Zuid-Sudan terwijl ik hier in Uganda woon. Ik moest wel vertrekken met mijn kinderen, het was te gevaarlijk. Mensen werden vermoord. Ik heb zelfs gezien hoe mijn buurman uit zijn huis werd getrokken en afgeslacht werd…”

Moestuin
ZOA is actief in het noorden, oosten en westen van Uganda. ZOA helpt onder meer met water en sanitatie, maar bijvoorbeeld ook bij onderwijs, werkgelegenheid en landrechten. Susan: “In het vluchtelingenkamp heeft ZOA me geholpen. Samen met andere vluchtelingen werd mij geleerd hoe ik een moestuin kon aanleggen. Ik wist eigenlijk helemaal niets van landbouw, maar nu verbouw ik mijn eigen groenten. Ik experimenteer zelfs een beetje: welke groenten doen het goed op welke grond? Ik ben er trots op dat ik zelf het eten verbouw, waarmee ik mijn gezin eten kan geven. Vooral omdat ik een alleenstaande moeder ben!”

Met spaargeld hoop ik de levens van mijn kinderen en mezelf te kunnen verbeteren!"
Daarnaast is Susan aangesloten bij een groepje, waar vrouwen samen spaargeld opzij leggen en daarvan kunnen lenen om bijvoorbeeld een bedrijfje op te zetten. “Dat heb ik nooit eerder gedaan. Maar we kregen een training en ik heb al heel wat gespaard. Met dat spaargeld hoop ik de levens van mijn kinderen en die van mezelf te kunnen verbeteren!”

Zo houdt Susan hoop. En zo wil ZOA hoop en perspectief geven aan duizenden andere vluchtelingen, die alles moesten achterlaten op zoek naar een veilige plek. Juist nu er geen collectant aan de deur staat, is jouw steun belangrijker dan ooit. Help jij ook mee?

Datum: 13 april 2021
Auteur: ZOA
Foto: ZOA
Website: http://www.zoa.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: