MENU
NVWA geeft Israel Producten Centrum boete van 2100 euro

NVWA geeft Israel Producten Centrum boete van 2100 euro

17 apr

Dirk van Genderen: Het gaat om deze tekst: ĎProduct uit een IsraŽlisch dorp in Judea en Samaria. Schande. Ik dacht altijd dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waakt over de voedselkwaliteit in ons land. Maar nu blijkt dat de NVWA een boete van 2100 euro heeft opgelegd aan het Israel Producten Centrum (IPC) in Nijkerk. En waarom? Het heeft niets met de kwaliteit te maken van deze wijn, maar omdat de etiketten op de wijnflessen die het IPC verkoopt niet zouden voldoen aan de regels.

Twee jaar geleden kwamen twee ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken voor een controle naar de Israelwinkel in Nijkerk. Er was ťťn aanklacht binnengekomen over de etikettering van enkele wijnen in het assortiment van het IPC. Het IPC moest het etiket ĎProduct uit Israelí aanpassen, anders zouden er boetes volgen. Dat heeft het IPC gedaan. De nieuwe tekst werd: ĎProduct uit een IsraŽlisch dorp in Judea en Samaria.í

Later volgden er honderden klachten, na een oproep van een anti-Israelorganisatie. Zo werkt dat. Na diverse Kamervragen, discussies met ministers, waarschuwingsbrieven en extra controles, is het standpunt van de NVWA niet veranderd.

Het IPC is geschokt dat nu is overgegaan tot het opleggen van een boete. De etiketten waren immers aangepast, maar volgens de NVWA niet voldoende. Het IPC heeft al op 21 juli 2020 een WOB-verzoek ingediend (Wet Openbaarheid van Bestuur). Binnen acht weken moet daarop worden gereageerd, maar tot op heden, ruim acht maanden later, is er, ondanks herhaalde verzoeken, nog niet op gereageerd. De reden die wordt aangegeven, is de Ďte hoge werkdruk bij de NVWAí.

Kennelijk had de NVWA wel tijd om een boete op te leggen. Pieter van Oordt, directeur van het IPC, stelt: ĎWij zijn verbolgen over het feit dat de NVWA zich laat leiden door enkele klachten van anti-IsraŽl-activisten die maar ťťn doel hebben: IsraŽl dwarszitten en boycotten. De NVWA mengt zich daardoor in een politieke discussie en kiest daarin heel duidelijk partij. Want deze handhaving en het opleggen van boetes doen zij alleen met producten uit IsraŽl. Geen enkel ander betwist of bezet gebied ter wereld wordt door de NVWA zo aangepakt als IsraŽl.

Wij vinden het verkeerd dat de NVWA (verantwoordelijk voor voedselveiligheid, natuur en dierenwelzijn) deze etiketten gebruikt om een politiek spel uit te vechten, een kwestie waar maar liefst vier ministeries bij betrokken zijn: Buitenlandse Zaken, Economische Zaken, Landbouw en Volksgezondheid. Uiteraard zal het IPC bezwaar indienen tegen de boete bij de NVWA.í

Als u ook uw stem wilt laten horen, om het op te nemen voor het IPC, dan vindt u op de site een Christenen voor Israel een voorbeeldbrief: www.christenenvoorisrael.nl

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z'n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht.

Datum: 17 april 2021
Auteur: Dirk van Genderen
Foto: Christenen voor Israel
Website: http://www.christenenvoorisrael.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: