MENU
Albanese vader Lek kreeg nieuwe hoop in eigen land

Albanese vader Lek kreeg nieuwe hoop in eigen land

01 mei

Vader Lek (49) zag in Albanië geen enkele mogelijkheid meer op een hoopvolle toekomst en wilde daarom zijn thuisland verlaten. Toen hij door het zaaigoedproject van Zending over Grenzen een nieuwe kans kreeg om in zijn eigen land een bestaan op te bouwen en zijn familie te onderhouden, besloot hij thuis te blijven. Nu kan hij tot zegen zijn in zijn omgeving.

Hoewel Lek door zijn vader vernoemd werd naar de Albanese munteenheid, was financiële zekerheid moeilijk te bereiken voor hem en zijn vrouw Mbore. Lek en zijn vrouw leven met hun vijf kinderen in een dorp vlakbij de Albanese havenstad Durrës. Lek vertelt: “We leefden in diepe armoede en ik kon niet zorgen voor mijn familie. Ik had geen baan, ik werkte alleen een paar dagen per maand en soms nog minder.” Door het gebrek aan financiële middelen, was Lek niet in staat om het stuk land bij zijn huis te bebouwen. “We hebben zo’n 350 vierkante meter land, maar we konden niet eens graan of groenten verbouwen, omdat we geen geld hadden voor landbouwgereedschap of zaden. Het maakte mij terneergeslagen en ik voelde me vaak een nutteloze man.”

“Ik wilde Albanië achterlaten
op zoek naar een beter leven”


Thuisland verlaten
Net als veel andere arme en gedesillusioneerde Albanezen besloot Lek zijn thuisland te verlaten om op zoek te gaan naar een betere toekomst. Hij wilde in Duitsland asiel aanvragen. Albanië kent hoge een werkloosheid en gezondheidszorg en onderwijs zijn slecht georganiseerd. Deze uitzichtloze situatie zorgt ervoor dat veel mensen het land willen verlaten om ergens in West-Europa een beter bestaan op te bouwen. “Ik wilde uit mijn land en aan de situatie ontsnappen”, zegt Lek. “Ik voelde me hopeloos en mijn familie ook.”

Zaaigoed
Terwijl Lek bezig was met de voorbereidingen voor zijn vertrek, hoorden twee zusters uit de plaatselijke kerk over zijn besluit. Deze kerk is een van de kerken in Oost-Europa waarmee Zending over Grenzen samenwerkt om steun te bieden aan families die worstelen met armoede. Zo kregen Lek en zijn familie hulp aangeboden door middel van het zaaigoedproject. Via dit project helpt Zending over Grenzen kansarme mensen in Oost-Europa op weg naar een bestaan waarin ze niet meer afhankelijk zijn van hulp van buitenaf. “Zending over Grenzen hielp mijn familie met werktuigen en zaaigoed”, zegt Lek, “En dat gaf ons levenshoop.”

“Toen ik de eerste opbrengst van
ons werk oogstte, huilde ik gewoon”


Oogst
Het is herfst als we Lek bezoeken. De dagen zijn warm en de geur van de geploegde aarde is het eerste wat opvalt als je bij Leks huis aankomt. De druiven zijn nog niet geoogst en hoewel de belangrijkste oogst van de zomer binnengehaald is, hebben Lek en zijn familie nog veel werk te doen. Ariana, familiecoördinator van Zending over Grenzen, zegt: “Het zaaigoedproject is een enorme steun geweest voor de familie. Dit is het tweede jaar dat de familie geholpen wordt met dit project. In het begin konden ze voorzien in hun eigen behoefte aan verse groente en een beetje graan. Deze zomer konden ze ook een deel van hun opbrengst verkopen en voorzien in de behoeften van andere families.”

Delen van de liefde
Nu Lek het stuk land kan bebouwen, heeft de familie nieuwe hoop voor de toekomst gekregen.
Het idee om Albanië achter te laten, heeft Lek laten varen. “We zijn dankbaar, omdat dit project ons geholpen heeft om te werken en in onszelf te geloven. Het moedigt ons aan om ons land te waarderen, het te bewerken en zaadjes te planten. Toen ik de eerste opbrengst van ons werk oogstte, huilde ik gewoon. Het is geweldig! We hadden ook de mogelijkheid een aantal buren te helpen. Zij konden hun land ook niet bewerken en wij ondersteunden hen. We delen van de liefde die jullie ons gaven. Moge God u zegenen!”

Datum: 1 mei 2021
Auteur: Zending over Grenzen
Foto: Zending over Grenzen
Website: http://www.zendingovergrenzen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: