MENU
Tientallen kerken door heel Nederland zingen samen: Hoe groot zijt Gij

Tientallen kerken door heel Nederland zingen samen: Hoe groot zijt Gij

23 mei

VIDEO - De EO en Protestantse Kerk Nederland hebben vrijdagavond een nieuw, gezamenlijk lied uitgebracht, onder de titel ‘Zo zingt mijn ziel (Aan het einde van mijn kracht)’. In deze, nog steeds, onrustige tijden komen meer dan twintig verschillende kerken samen met zangers uit tientallen plaatselijke gemeenten om het nieuw vertaalde en samengestelde lied 'Zo zingt mijn ziel (Aan het einde van mijn kracht)’ te zingen.

Al meer dan een jaar hebben we te maken met zorgen en beperkingen door corona. In deze moeilijke situatie willen kerken en christenen in al hun verscheidenheid een gezamenlijk statement maken. De afgelopen weken is er door zangers, muzikanten en andere meewerkenden hard gewerkt aan een nieuw lied: 'Zo zingt mijn ziel (Aan het einde van mijn kracht)’. Het lied is het resultaat van een gezamenlijk initiatief van de EO en de Protestantse Kerk. Met dit omvangrijke, kerkmuuroverstijgende project brachten zij tientallen zangers, zoals Eline Segers en Jonathan Vroege, van kerken uit de gehele breedte van christelijk Nederland, van evangelisch tot katholiek en van Gereformeerde Bond tot Gereformeerd Vrijgemaakt, bij elkaar.

In de basis is het lied opgebouwd uit drie verschillende, bestaande liederen. Het begint klein met het lied ‘Even when it hurts’, waarin je de pijn van deze tijd voelt en op de achtergrond de onrust van het vuur. Vuur heeft twee kanten en welke kant het opgaat, is nog niet bekend. Daarna volgt de bridge van ‘Behold’, het vuur gaat branden, de dynamiek neemt toe. Tot slot volgt twee keer het refrein van het bekende lied ‘How great Thou art’.

Tekstdichter Roeland Smith zorgde voor een nieuwe, Nederlandse vertaling. 'Ik heb geprobeerd de ziel van het lied op een toegankelijke manier te vertalen met woorden en zinnen waar een breed publiek bij kan aanhaken. Het sluit aan bij de tijd waarin we leven. Velen zijn moe, we verlangen naar uitkomst. Dit lied moedigt aan om niet alles vanuit je zelf te willen halen, maar daarin ook op God te vertrouwen. Hij is het die een nieuw begin geeft. Nieuwe hoop. Een nieuw lied.'

De EO en Protestantse Kerk Nederland en alle andere betrokkenen hopen dat het lied christenen zal bemoedigen om nog even vol te houden en te blijven zingen. Het lied is vanaf vrijdagavond te zien op het YouTube-kanaal van de EO en op Facebook en zondag om 11.45 uur op NPO 2 in het programma Nederland Zingt Dichtbij.

Datum: 23 mei 2021
Auteur: EO - Ilonka van Heusden
Website: http://www.eo.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: