Els van Dijk: Durf stil te staan om verder te komen

In de tijd dat Bill Clinton president van Amerika was, maakt hij met zijn vrouw een uitstapje. Op een gegeven moment raakt de benzine op en moeten ze tanken. Als de pompbediende de tank volgooit, zegt zijn vrouw Hillary tegen hem: ‘ik moet je iets opbiechten. Ik heb vroeger een relatie gehad met die man…’

Bill kijkt verbaasd op, zuigt zijn borstkas vol en zegt breed lachend: ‘Als je met hem was getrouwd, had je nu hier gezeten in plaats van getrouwd te zijn met de president van de Verenigde Staten…’ Hillary schudt resoluut haar hoofd en zegt: ‘Nee, geen sprake van; als ik met hem was getrouwd, dan was hij nu president…’

Dit verhaal suggereert dat mensen heel bepalend kunnen zijn voor elkaar. Nu is dat ook zo, maar in een andere zin en betekenis dan Hillary veronderstelt.

Connectie

Je groeit op in een omgeving waarin je digitaal permanent bereik hebt. Onderzoek wijst uit dat de digitale communicatie vaak teleur stelt. Te veel jongeren voelen zich gevangen in hun profiel op de socials en geketend aan een onophoudelijke stroom van filmpjes en tekstberichtjes. Zij snakken naar ongedeelde aandacht. Jij misschien ook wel. Je hebt de veiligheid nodig van het geliefd worden. Dat maakt het leven mogelijk en zelfs prachtig. Zo heeft God het bedoeld en daarom zijn mensen aan elkaar gegeven. Maar soms lijkt het erop dat we er een potje van maken met elkaar. Er komt veel angst en verlatenheid voor.

Als je je gevoelens à la minute in filmpjes en tekstberichtjes met anderen deelt en de ander niet prompt reageert, slaat eenzaamheid toe. Er heeft een verschuiving plaats gevonden in de communicatie: van conversatie naar connectie. Het constante geping, gebliep en gepiep is een vorm van connectie met anderen, maar niet van conversatie. Het is niet de werkelijke ontmoeting van hart tot hart. In deze tijd vormt technologie steeds meer de architectuur voor intimiteit. Nou ja, intimiteit op afstand dan. Alle verhalen over wat de coronatijd met jongeren heeft gedaan versterken dit alleen maar. Daarom is het meer dan ooit belangrijk en relevant om nu eerst het Basisjaar te doen. Een investering voor de rest van je leven.

Ontmoeting

Op EH zoeken we namelijk de werkelijke ontmoeting. De ontmoetingen met andere mensen en met God zijn er belangrijke voorwaarden voor dat je jezelf vindt, dat je je eigen persoonlijkheid ontdekt. In de ontmoeting ervaar je wie je werkelijk bent. Dan neem je kanten van jezelf waar die tot dan toe misschien verborgen waren gebleven, dan komt tot leven wat tot dan toe nog niet aangeboord was. Werkelijke ontmoeting maakt vaak nieuw leven wakker. Zoals een verliefde jonge vrouw van haar vriend kan zeggen: ‘hij haalt het beste in mij boven’. Ontmoeting brengt altijd vreugde, levendigheid en echtheid teweeg.

Ontmoeting brengt zegen. Zo heeft God het bedoeld. Als christen kun je nooit zeggen dat je geen boodschap aan de ander hebt; je hebt een opdracht vóór de ander. God sluit nooit private, geheime verlossingsovereenkomsten met mensen. Zijn relatie met ons is wel persoonlijk – althans daar is Hij op uit – maar niet privé. Het is Zijn bedoeling dat we in Christus een gezin vormen, een gemeenschap. Geen enkel christen is enig kind. Dat is niet altijd gemakkelijk – onze Lieve Heer houdt er vreemde kostgangers op na, zeiden we vroeger – maar het is wel noodzakelijk. De vorming van je identiteit is een van de belangrijkste aspecten als je jong bent. Corona heeft nogal wat jongeren wat dit betreft op achterstand gezet in de eenzaamheid van hun eigen slaapkamer, overgeleverd aan hun beeldschermen.

In Psalm 133 gaat het ook over mensen die met elkaar een gemeenschap vormen. Daarbij worden twee dichterlijke beelden gebruikt: olie en dauw. De hele Bijbel door is olie een teken van Gods aanwezigheid, een symbool van de Geest van God. Samen leven houdt in dat wij bij wijze van spreken de olie zien neerdruipen van het hoofd van de ander. Oftewel: wanneer je de ander als een gezalfde van God beschouwt, heeft dat een diepgaande invloed op onderlinge relaties. We worden apart gezet voor de dienst aan elkaar. Hoe mooi is dát!

Het beeld van de dauw staat voor ochtendfrisheid, een gevoel van vruchtbaarheid, een prachtig begin van groei. In elke geloofsgemeenschap is het belangrijk dat er telkens een nieuwe verwachting leeft van wat God doet met de leden ervan. In de dorre vlakte van dit digitale informatietijdperk mag iets nieuws gaan groeien en bloeien! We mogen vol verwachting uitzien naar Gods werk in het leven van de ander en elkaar. En dat is nu precies wat we dagelijks op de EH proberen vorm te geven met elkaar! Dat is zo fantastisch om mee te maken!

Ontmoet worden door God

Het creëren van ontmoetingen zou heel hard werken zijn en een bijna onmogelijke opgave als het niet kon plaatsvinden vanuit de context dat we mogen leven in de aandacht van onze God, onze Schepper. Hij verlangt naar ons en zoekt de ontmoeting met ons, zodat wij tot onze bestemming komen. God die in de hoogte zit, ziet in de diepte en het loopt erop uit dat Hij al wat gebroken is opheft, opricht en in Zijn kracht zet. Gods verhevenheid is dat hij de mens verheft. Een veel geciteerde uitspraak is dat God teveel van je houdt om je te laten zijn zoals je bent. Maar waarom houdt Hij van je? Niet omdat jij jij bent, zoals dat bij mensen vaak werkt. Hij houdt van je omdat Hij Hij is. Met Zijn hele hart en een onveranderlijke liefde. Daarom gaf Hij het liefste wat Hij had, Zijn Zoon. Zodat jij jij kunt worden. Als Hij.

Op 18 juni is er de mogelijkheid om de school tijdens een open dag fysiek te bezoeken, de sfeer te proeven en te luisteren naar ervaringen van studenten. Tijdens deze bijeenkomst zal ook toegelicht worden hoe de EH het lesprogramma coronaproof zijn. Natuurlijk doen we nog veel meer op de EH. Kijk daarvoor op onze website (www.eh.nl) of op onze Facebookpagina en Instagram. Weet je meer dan welkom!

Els van Dijk

Directeur EH

Evangelische Hogeschool – Els van Dijk
Videostill – EH
08-06-2021
Onderwijs
https://www.eh.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies