MENU
Extreme droogte in Madagaskar - Medair opent Noodhulpfonds

Extreme droogte in Madagaskar - Medair opent Noodhulpfonds

28 jun

Deze vrouwen vonden nog een klein beetje water om hun was te doen, in het midden van de opgedroogde rivier Manarandra, Zuid-Madagaskar. - Het eiland ten oosten van Afrika heeft prachtige landschappen, mooie stranden en inheemse diersoorten. Zoals de maki, bekend van de animatiefilm Madagascar. Die beelden kloppen. Madagaskar is een ongelofelijk mooi land.
Tegelijk is Madagaskar ook een van de armste landen ter wereld en zeer kwetsbaar voor natuurrampen. Je leest er weinig over in de media, maar er is extreme droogte in het zuiden van Madagaskar. Jarenlang viel er geen regen, waardoor meer dan een miljoen mensen niet weten of en wat ze vandaag zullen eten. Het is de ergste droogte in veertig jaar in de regio Grand Sud.

“Madagaskar is een ongelofelijk mooi land. Tegelijkertijd is Madagaskar ook een van de armste landen ter wereld en zeer kwetsbaar voor natuurrampen.”

“De situatie in Zuid-Madagaskar is bijzonder ernstig”, zegt Evelyn Speich-Baer, landendirecteur in Madagaskar. “We spreken mensen die sprinkhanen, wilde bollen en tamarindevruchten vermengd met klei eten om te overleven. Het is nu al een ramp. Zonder in te grijpen zal het alleen maar erger worden.”

Madagaskar verdient onze zorg - David Verboom
Eerder deze maand was ik in Madagaskar, waar Medair al meer dan 17 jaar hulp biedt aan afgelegen gemeenschappen. Regelmatig krijg ik de vraag waarom we noodhulp bieden in een land als Madagaskar. In door conflict verscheurde landen zoals Zuid-Sudan, Syrië,Irak en DR Congo is het duidelijk.

Maar bij Madagaskar zie je beelden van prachtige landschappen, mooie stranden of de maki’s uit de animatiefilm Madagascar. Die beelden kloppen ook. Madagaskar is een ongelofelijk mooi land. Maar tegelijk is Madagaskar ook een van de armste landen ter wereld en zeer kwetsbaar voor natuurrampen. Ik wil u graag vier dingen vertellen over de noodsituatie in Madagaskar.

1. Er is grote armoede, daar bovenop komen natuurrampen
Madagaskar behoort tot de 10 armste landen ter wereld. Volgens de Wereldbank leeft 75 procent van de bevolking van minder dan 1,90 dollar per dag. Verder woont tweederde van de inwoners van Madagaskar in gebieden met een groot risico op natuurrampen. Het land wordt regelmatig getroffen door cyclonen, tropische stormen, droogtes, epidemieën van ziekten en insectenplagen. Gemeenschappen lijden daaronder en daardoor is het voor families moeilijk om uit de armoedespiraal te komen.

Qua toegang tot veilig drinkwater staat Madagaskar op de vierde plaats onderaan de lijst van Afrikaanse landen. In de regio Grand Sud was ik bij een gemeenschap die zwaar te lijden heeft onder regelmatige droogtes. Een vrouw vertelde ons dat ze urenlang moest lopen om water te halen dat vaak bovendien vervuild was. In dit gebied heeft slechts één op de veertien mensen toegang tot schoon water.

Droogtes, cyclonen en overstromingen hebben een grote impact op de landbouw en het levensonderhoud. Veel Malagassiërs hebben moeite om hun families te onderhouden en meer dan de helft van de kinderen is chronisch ondervoed.

2. De klimaatverandering maakt alles erger
Klimaatverandering heeft directe gevolgen voor de mensen in Madagaskar. Natuurrampen zoals droogtes en overstromingen worden heviger en komen vaker voor. In de Global Climate Risk Index staat Madagaskar op de zevende plaats van meest getroffen landen. De natuurrampen eisen een zware tol van de gemeenschappen op het eiland. In de afgelopen 20 jaar is Madagaskar getroffen door 35 cyclonen, 8 overstromingen en 5 periodes van ernstige droogte, zoals vastgesteld door de Verenigde Naties. Dit is een verdrievoudiging ten opzichte van de 20 jaar daarvoor.

De klimaatverandering veroorzaakt minder regenval en hogere temperaturen, waardoor het tekort aan water nog zal toenemen. Tijdens mijn bezoek zag ik dat duizenden mensen niet meer zoals voorheen aan schoon water kunnen komen. Daardoor worden ze gedwongen om te verhuizen naar andere delen van het eiland. In feite zijn ze klimaatvluchtelingen geworden.

De klimaatverandering bedreigt ook de visserij en de landbouw. Dit is de voedselvoorziening van veel Malagassische gemeenschappen. Verwacht wordt dat de voedselonzekerheid en ondervoeding erger zullen worden. De gevolgen van de mondiale klimaatverandering zijn in Madagaskar direct merkbaar en vormen een extra risico voor mensen die al kwetsbaar zijn. Zonder wereldwijdeactie om klimaatverandering tegen te gaan zal het verwoestende effect op kwetsbare landen zoals Madagaskar alleen maar toenemen.

3. Het land lijdt in stilte
De nood in Madagaskar is hoog, maar komt weinig in het nieuws. Dit artikel zal waarschijnlijk minder vaak gelezen worden dan andere artikelen over bekendere noodsituaties. Er is gewoon heel weinig kennis over en media-aandacht voor de nood in Madagaskar. Wist u dat in 2017 maar liefst 1,4 miljoen mensen in het zuiden van het land met honger te kampen hadden omdat de oogsten door jarenlange droogte mislukten? Vorig jaar werd het eiland getroffen door twee cyclonen, Ava en Eliakim, waarvan 212.200 mensen de gevolgen ondervonden. En bovendien zijn sinds oktober 2018 nog eens 1.200 mensen overleden door mazelen. Helaas zijn deze gebeurtenissen slechts zeer beperkt in het nieuws geweest en komt de noodhulp in het land chronisch middelen tekort. Maar voor het land is er geen tijd te verliezen. De impact van de heviger wordende natuurrampen moet verminderd en voorkomen worden en er moet zo snel mogelijk voorzien worden in de ernstige nood van de mensen. De wereld moet zich het lot van dit land aantrekken.

Via de link hieronder kunt u meer informatie lezen en doneren voor het werk van Medair in Madagaskar.

Datum: 28 juni 2021
Auteur: Medair
Foto: Medair
Website: http://www.medair.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: