MENU
De bijzondere les van de zonnedauw

De bijzondere les van de zonnedauw

15 aug

Verhoogde veenvelden zijn fascinerend! Het zijn oeroude natuurlandschappen waarin slechts enkele speciale planten kunnen overleven. Een van deze specialisten is een bijzonder klein plantje dat groeit op plaatsen waar het veenmos nog niet alles heeft overwoekerd en waar het veen nog open is. Dat plantje draagt de mooie naam "zonnedauw"!

Zonnedauw heeft nauwelijks wortels, en de weinige die hij heeft, zijn er eigenlijk alleen om deze kleine plant in het natte veen vast te houden - omdat voedingsstoffen niet beschikbaar zijn voor de planten in het veen.

Om te overleven voorzag de Schepper het van bladeren waarop veel kleine tentakels groeien. Aan het uiteinde van deze tentakels van de plant zie je kleine druppeltjes die schitteren als dauwdruppels in de zon! Ze trekken dorstige insecten aan die hier op een welkome verfrissing wachten...

Maar schijn bedriegt: omdat deze druppels erg plakkerig zijn en het dorstige insect op het blad gaat zitten om te drinken, is er geen ontkomen meer aan, het wacht de zekere dood! Het insect plakt vast aan de zogenaamde "dauwdruppels" en wordt langzaam verteerd door de plant.

Op de een of andere manier doet dit gedrag me denken aan wat de Bijbel "zonde" noemt! De grote tegenstander van God, Satan, kent onze dorst naar het leven en daarmee probeert hij ons te vangen! Hij stelt ons veel verleidelijke dingen voor, die ons schitterend en glanzend worden getoond en die ons vreugde, vervulling en erkenning lijken te beloven.

Zijn we ons er werkelijk van bewust dat veel dingen voor ons een verslaving kunnen worden? Niet alleen de bekende verslavende middelen nicotine, alcohol en drugs! Nee, bijvoorbeeld ons streven naar gezondheid of perfectie, het zoeken naar erkenning in sociale netwerken en zelfs seks en pornografie kunnen zo'n verslaving worden dat ze ons hele leven bepalen en ons en onze omgeving langzaam maar zeker vernietigen! In plaats van vrijheid en vreugde brengen ze ons slavernij en ontbering!

In Johannes 4 spreekt Jezus 's middags bij een bron met een Samaritaanse vrouw die al zoveel mannen had gehad in haar dorst naar het leven dat niemand meer iets met haar te maken wilde hebben. Jezus kende het probleem van de vrouw heel goed en biedt haar de oplossing: “... maar wie drinkt van het water dat Ik hem zal geven, zal in eeuwigheid geen dorst meer krijgen. Maar het water dat Ik hem zal geven, zal in hem een bron worden van water dat opwelt tot in het eeuwige leven.” (Vers 14) De vrouw accepteerde dit aanbod snel en niet alleen haar leven maar ook het leven van veel andere mensen werd daardoor fundamenteel veranderd!

Het leven met Jezus is niet altijd gemakkelijk of eenvoudig, maar het is zeker alle moeite waard - ik kan van beide getuigen!

Lars Kruger
Lars Krüger
Lars woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en eigen ervaringen en maakt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.

Datum: 15 augustus 2021
Auteur: Lars Kruger
Foto: © Lars Kruger

Dit artikel delen:

Meer nieuws: