MENU
Menno de Bruyne toont ons de Handelingenkamer van de Tweede Kamer

Menno de Bruyne toont ons de Handelingenkamer van de Tweede Kamer

30 jul

Menno de Bruyne leidt u rond door het oude gebouw van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Alles wat er in de Tweede Kamer gezegd wordt, komt in de Handelingen. Deze staan in de oude bibliotheek van het voormalig ministerie van Justitie, die daarom nu de Handelingenkamer wordt genoemd.
Het Justitiegebouw is een ontwerp in neo-Hollandse renaissancestijl van rijksbouwmeester Cornelis Hendrik Peters, een leerling van Cuypers. De bibliotheek heeft veel Chinese invloeden: de roodgroene aankleding, de handgreepjes in de vorm van drakenklauwen, de schubben in de dakkoepel en de drakenkopjes aan de balustrades. De Handelingenkamer dateert uit 1883. De zaal is 13,5 meter lang, 6 meter breed en 9 meter hoog. Er is ruimte voor 30.000 boeken.

De plaats waar de Handelingen uit de jaren 1940-1945 hadden moeten staan is bewust leeg gelaten, als zichtbare herinnering aan het feit dat het Nederlandse parlement tijdens de bezettingsjaren niet bijeenkwam.

Bekijk hieronder ook de video De draak van het Binnenhof over de Handelingenkamer en restauratie van de historische boekencollectie.Datum: 30 juli 2021
Auteur: SGP - Menno de Bruyne
Foto: Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.sgp.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: