MENU
Hulp voor getroffenen explosie Beiroet: ruim 80000 mensen geholpen

Hulp voor getroffenen explosie Beiroet: ruim 80000 mensen geholpen

03 aug

Op 4 augustus 2020 trof een ongekend zware explosie de Libanese hoofdstad Beiroet. Oud NOS-correspondent Marcel van der Steen was na de ramp in Beiroet en zag met eigen ogen hoe groot de impact van de ramp was. Een jaar later was hij opnieuw in de stad om te kijken hoe het nu met de Libanezen gaat en ging langs bij mensen die dankzij giften aan Giro555 hulp ontvingen.

Door de enorme explosie op 4 augustus 2020 in de haven van Beiroet zijn zeker 100 doden en duizenden gewonden gevallen. Zeker de helft van de stad is beschadigd en 300.000 mensen zijn dakloos. De nood is hoog: Libanon zucht al onder een zware economische crisis en de gevolgen van de coronacrisis. Kerk in Actie is noodhulp gestart via het internationale kerkelijk netwerk en via de eigen partners ter plekke. Uw steun voor Libanon is zeer hard nodig!

Bekijk hier hoe Marcel van der Steen Beiroet aantrof, 1 jaar na de ramp:
Op zoek naar veiligheid
Van de opgehaalde 15,3 miljoen euro voor Beiroet is tot nu toe 10,8 miljoen euro aan onder meer voedsel, water, onderdak en psychosociale hulp voor ruim 80.000 kinderen en volwassenen besteed. Dit staat in een vandaag gepubliceerde tussenrapportage van Giro555. Kerk in Actie een van de deelnemende organisaties. Hulp blijft desondanks nodig. “Aan de buitenkant knapt de stad op, maar de ellende daaronder neemt alleen maar toe”, ziet oud-NOS correspondent Marcel van der Steen die voor Giro555 opnieuw in Beiroet is.

Door een grote explosie in de haven van Beiroet op 4 augustus 2020, nu een jaar geleden, vielen minstens 220 doden, raakten ruim 6.500 mensen gewond en verloren 300.000 mensen hun huis. Een belangrijk deel van de infrastructuur werd verwoest. Om de overlevenden te voorzien van noodhulp en hen bij de wederopbouw van hun stad te helpen, startten de 11 hulporganisaties achter Giro555 - waaronder Kerk in Actie - vorige zomer de Nationale Actie voor Beiroet. Nederlanders doneerden 15,3 miljoen euro. Met het geld werden de afgelopen maanden onder meer voedselpakketten en warme maaltijden aan ongeveer 3400 families uitgedeeld en ruim 600 huizen hersteld. Ook kregen ruim 20.000 kinderen en volwassenen psychische hulp, ontvingen ongeveer 33.000 mensen financiële steun; niet alleen voor de eerste levensbehoeften, maar ook om hun bedrijven weer op te starten.

“Dankzij de hartverwarmende bijdragen van het Nederlandse publiek heeft Giro555 ruim 80.000 inwoners van Beiroet kunnen helpen”, zegt Garance Reus, actievoorzitter ‘Samen in actie voor Beiroet’ en directeur van Plan International. “Een mooi resultaat, zeker als je bedenkt dat onze lokale hulpverleners te maken kregen met lockdowns en een kelderende munt door een zware economische crisis. Zij hebben alles op alles gezet om met succes de meest getroffen mensen toch te bereiken. Maar in deze onzekere economische tijden en verschillende crises blijft onze inzet voor de Libanese bevolking hard nodig.”

Water aan de lippen
Voormalig NOS-correspondent Marcel van der Steen was tijdens de Nationale Actie afgelopen zomer voor Giro555 in Beiroet, en is daar nu opnieuw. Hij ziet dat de stad aan de buitenkant snel opknapt, maar dat daaronder de ellende alleen maar toeneemt. “Ik ben sinds de explosie veel in Beiroet geweest en elke twee maanden zag ik de situatie weer verslechteren. De lokale munt is bijna niets meer waard, er is steeds langer per dag geen elektriciteit, meer mensen leven in armoede. Het water staat de Libanezen aan de lippen en er is niet echt perspectief. Het is heel verdrietig om het land zo te zien afglijden.”

Marcel ging langs bij de 53-jarige Khaled Hassan Al Hassan, die met zijn vrouw en kinderen in de getroffen wijk Bourj Hammoud woont, niet ver van de haven. Khaled is blij met de hulp die hij kreeg. Hij heeft weer glas in de ramen van zijn huis. Maar sinds de explosie is zijn situatie alleen maar slechter geworden. Door de combinatie van een politieke en economische crisis en corona heeft hij al maanden geen werk en kan hij de huur niet meer betalen. “Hoe moet ik verder? Hoe kan ik nog voor mijn familie zorgen? Ik ben blij met de hulp, ik kan soms wat geld lenen, maar ik wil zelf weer werken en geld verdienen.”

Hulpverlening gaat onverminderd door
Het resterende bedrag van deze Giro555-actie wordt tot en met 31 juli 2022 besteed aan psychosociale hulp, reparaties van huizen en infrastructuur en financiële steun en trainingen voor het midden- en kleinbedrijf. Daarnaast gaan alle hulporganisaties achter Giro555 door met hun reguliere werk voor de bevolking van Libanon en doen zij wat ze kunnen om hen te ondersteunen.

Datum: 3 augustus 2021
Auteur: Kerk in Actie
Foto: Videostill - Kerk in Actie
Website: http://www.kerkinactie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: