MENU
Zwarte schapen

Zwarte schapen

22 aug

Wat zouden dijken zijn zonder schapen? In het begin best saai en daarna veel arbeidsintensiever dan bij de aanwezigheid van schapen! Want schapen houden het gras kort, maar wat waarschijnlijk nog belangrijker is: met hun kleine hoeven pletten ze de grond op de dijk, vooral daar waar woelmuizen of mollen hun tunnels hebben gegraven. Schapen leveren een grote bijdrage aan de stabiliteit van de dijken! Ik denk dat ik dat niet aan een Nederlander hoef te vertellen.

Schapen zijn ook op andere manieren nuttig, want ze voorzien ons mensen van melk, wol en vlees. Maar ze zijn ook volledig afhankelijk van de herder die constant over ze moet waken, hun gezondheid moet bewaken, ze moet beschermen tegen gevaar en naar nieuwe weidegronden moet brengen. Vaak zijn schapen wit gekleurd, maar er zitten ook “zwarte” schapen tussen die in elke kudde direct opvallen.

Er zijn ook mensen onder ons die opvallen - bijvoorbeeld omdat er dingen in hun leven zijn die afwijken van wat wij over het algemeen als goed en fatsoenlijk ervaren! Mensen die verslaafd zijn geraakt aan alcohol of drugs, mensen die bedriegen of notoir liegen, werkschuw zijn of soortgelijke dingen. Men spreekt in zo'n geval van het "zwarte schaap van de familie" of een "zwart schaap van de samenleving" ...

Vaak probeert men elk contact met zo'n "zwart schaap" te vermijden. Beter geen contact met zo iemand, wie weet wat er nog meer kan gebeuren! Puur menselijk gezien is dit absoluut begrijpelijk. Toch maakt het me verdrietig als ik merk dat sommige christenen of zelfs christelijke gemeenschappen het moeilijk vinden om voor zulke “zwarte schapen” te zorgen. En vooral wanneer de betrokkenen zich van hun zonden hebben bekeerd en hun weg terug in de samenleving zoeken. "Daar willen we niets mee te maken hebben" heb ik uit de mond van christenen gehoord...

Begrijp me niet verkeerd: zonde en schuld moeten duidelijk worden benoemd en erkend om vergeving te laten plaatsvinden! Maar als het ons als christenen niet meer lukt om ons open te stellen voor mensen die in het leven zijn gestruikeld - wie kan dat dan nog doen?

De sleuteltekst voor onze tijd staat in Lukas 6:36: "Wees barmhartig, zoals uw Vader barmhartig is!" Zegt Jezus!

In deze context mogen we één ding nooit vergeten: van nature zijn alle mensen “zwarte schapen” of “kinderen des toorns” zoals Efeziërs 2:3 ze noemt. Het is alleen de genade van God en het bloed van Jezus die verloren zondaars veranderde in geliefde kinderen van God.

Als we dit vergeten, zal het moeilijk voor ons zijn om oprecht medelevend te zijn.

Ken je misschien ook een "zwart schaap" - begin gewoon specifiek voor hem of haar te bidden - dat kan een heel goed begin zijn en onze Vader in de hemel zal je de volgende stap laten zien!

Lars Kruger
Lars Krüger
Lars woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en eigen ervaringen en maakt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.

Datum: 22 augustus 2021
Auteur: Lars Kruger
Foto: © Lars Kruger

Dit artikel delen:

Meer nieuws: