MENU
Jemen al meer dan 2500 dagen onveilig door gewapende conflicten

Jemen al meer dan 2500 dagen onveilig door gewapende conflicten

17 sep

Noodhulporganisatie Medair vraagt aandacht voor de situatie in Jemen. Volgens de Verenigde Naties is de situatie in Jemen ‘de ergste humanitaire crisis ter wereld’. Al meer dan 2500 dagen is het onveilig door gewapende conflicten. Samen met drie andere organisaties, waaronder EO Metterdaad, zijn er vijf TV-uitzendingen aan de situatie in Jemen gewijd. Daarnaast zijn er 21 portretten van Jemenieten te zien.

Plony Harteveld, manager Medair Nederland: “We raken bijna gewend aan de beelden van mensen op de vlucht en mensen die zich in vreselijke situaties bevinden. De humanitaire behoeften blijven hoog in veel van de landen waar Medair actief is, zoals Jemen en Afghanistan. Ik vind het belangrijk om juist nu aandacht te vragen voor mensen in Jemen waar de media minder aandacht aan besteedt. Omdat elk mens telt. We kunnen de situatie niet veranderen, maar we kunnen het leven van mensen wel iets dragelijker maken.”

Hoog fluoride-gehalte
Het contrast tussen Jemen en Nederland is groot. Inwoners van het gouvernement Al Dhale'e in Jemen hebben beperkte toegang tot veilig drinkwater, waardoor gezinnen vatbaarder worden voor ziekten zoals diarree. In sommige gebieden kunnen ongewoon hoge niveaus van natuurlijk voorkomend fluoride - ver boven de internationaal aanbevolen niveaus in drinkwater - rachitis veroorzaken. De ziekten van onveilig water maken kinderen kwetsbaarder voor ondervoeding, waardoor ze vatbaarder worden voor andere infectieziekten. Financieel wordt er door de economische neergang in het land meer uitgegeven aan medicijnen en gezondheidszorg.

Datum: 17 september 2021
Auteur: Medair - Plony Harteveld
Foto: © Medair - Amy Van Drunen
Website: http://www.medair.org

Dit artikel delen:

Meer nieuws: