MENU
Prentenboek over samen leven met een handicap enthousiast ontvangen

Prentenboek over samen leven met een handicap enthousiast ontvangen

18 okt

Op zaterdag – als afsluiting van de ‘week van het Zicht’- vierde stichting SeeYou feest. In samenwerking met Uitgeverij Jongbloed presenteerde de stichting het nieuwe kinderboek “Feestje!” van Corien Oranje. De illustraties zijn gemaakt door SeeYou-directeur Dicky Nieuwenhuis. Uniek aan het boek is dat het ook in braille verschenen is, waardoor kinderen met een visuele beperking het ook kunnen lezen. Het prentenboek laat aan peuters en kleuters zien hoe kinderen met én zonder handicap er samen een “feestje” van kunnen maken.

Met behulp van kleurrijke illustraties wordt in het prentenboek het verhaal van Muis en Beer vertelt, die door elkaar te helpen naar het feestje kunnen:

Haas is bijna jarig. Hij schrijft een kaart aan Beer: kom je ook op mijn feestje? Beer is erg blij met de kaart. Maar Beer heeft geen oogjes. Hij kan de kaart niet lezen! Gelukkig helpt Muis: hij leest de kaart voor. Maar Muis heeft ook een probleem. Hij mist een pootje en kan niet lopen. Beer en Muis willen graag samen naar het feest. En dat gaat vast lukken. Want één ding is duidelijk: het verjaardagsfeest is voor iedereen! 

“SeeYou wil dat iedereen gezien wordt, met of zonder beperking”, licht Dicky Nieuwenhuis toe. “Wij doen dat al bijna veertig jaar via projecten voor oogzorg en inclusief onderwijs in Afrika en Azië. Maar ook in Nederland zetten we ons ervoor in dat kinderen met een handicap volwaardig onderdeel zijn van de samenleving. Bijvoorbeeld bij een verjaardagsfeestje. Daar gaat dit prentenboek over. Ik vond het geweldig om dat op een luchtige, vrolijke manier in beeld te brengen.”

Handicap door kinderogen
Corien Oranje, auteur van vele kinderboeken, geeft aan dat ‘Feestje!’ een goede aanzet kan vormen voor leerkrachten en ouders om met kinderen te praten over het hebben van een handicap. “Kinderen zien het meteen als er iets ‘anders’ is met een kind in de klas. Als je dat benoemt, er open over bent, haalt dat de spanning er voor beide partijen af. Binnen no time is een handicap dan iets dat erbij hoort. De meeste kinderen vinden het fijn om een klasgenoot te kunnen helpen. Je kunt ze daarin begeleiden en zo voorkomen dat een kind met een beperking (onbedoeld) buiten de groep valt. Ik hoop dat het boekje mag bijdragen aan deze begeleiding.”

De schrijfster is zelf bijzonder betrokken bij het thema en het werk van SeeYou: “Ik heb lang in Indonesië gewoond, en gezien hoe zwaar het leven is voor kinderen en volwassenen met een handicap. Veel kinderen worden weggestopt en gaan niet naar school. Het is fantastisch dat SeeYou zich voor hen inzet. We maakten écht een vrolijk prentenboek over elkaar helpen. Dicky heeft het verhaal prachtig geïllustreerd. Ze brengt het thema op een liefdevolle manier dichtbij.” 

Week van het Zicht
Het boekje werd gepresenteerd op de laatste dag van de ‘week van het Zicht’, een week waarin internationaal aandacht wordt gevraag voor mensen met een visuele beperking. ‘Feestje!’ is vertaald in braille en grote letters door Angelien van Zeijl-Klumpers van www.hetsamenleesmomentje.nl. Tijdens de boekpresentatie in boekhandel Roodbeen in Nijkerk las SeeYou-ambassadeur Klarinne Labooy de braille-versie voor aan alle aanwezige volwassenen én kinderen. Dicky Nieuwenhuis: “Dat was het hoogtepunt van de presentatie! Het is fantastisch dat (groot)ouders met een visuele beperking dit prentenboek ook voor kunnen lezen en dat blinde en slechtziende kinderen het boek zelf kunnen lezen.”

Het 36 pagina’s tellende boek met een harde omslag ligt in de boekhandel voor € 12,50 (ISBN 9789085434740). Voor (nieuwe) donateurs van SeeYou is het mogelijk om het boek helemaal gratis te ontvangen via de website van de stichting.

Datum: 18 oktober 2021
Auteur: See You - Annelieke Bouman
Foto: See You
Website: http://www.seeyoufoundation.nl

Dit artikel delen: