Herfst in je leven

Tegen het einde van de winter kijk ik met steeds meer verlangen de tuin in om te zien of de eerste sneeuwklokjes en winterakonietjes eindelijk opkomen – ze laten me zien dat de winter op zijn einde loopt en de lente op komst is. Wat ben ik blij als de zon weer op krachten komt en krokussen, tulpen, narcissen en tal van andere planten beginnen te bloeien…

Ik hou van de lente en de vroege zomer met zijn kracht en levendigheid, toch voel ik me bijna weemoedig als ik ontdek dat plots de eerste korenaren uit de stengels in de groene velden verschijnen. Dat is zeker een beetje vreemd, ik weet het! Maar de korenaren laten me zien dat de oogsttijd onverbiddelijk nadert – ik zou de lente en vroege zomer liever nog wat langer willen vasthouden.

Zomer

We genieten van de zomer, van den warmte, de lange dagen en de zachte avonden en dan in de nazomer lijkt het alsof de tuin weer echt op gang komt: fruitoogst, veel vaste planten bloeien uitbundig en brengen weer prachtige kleuraccenten in de tuin. Echt een mooie tijd, ook al dragen we graag wat vaker een warme jas omdat het langzaamaan koeler wordt. En plots zien we de eerste bomen waarvan de bladeren langzaam, maar niet lang, van kleur veranderen en de eerste bladeren kleurrijk in de wind dwarrelen – ineens is het herfst.

Beste jaren

Ik denk dat de loop van de jaargetijden een mooie vergelijking met ons leven kan zijn! De uitbundige levensvreugde en energie van de jeugd en haar kracht. De zogenaamde ‘beste jaren’ volgen, wanneer kinderen volwassen zijn en ze vastigheid hebben gekregen in hun werk. Maar de tijd gaat door en op de een of andere manier gaat het sneller en sneller en dan, plotseling, zijn we in de herfst van ons leven – maar wat komt daarna?

Mozes, de grote leider van het volk van Israël, zegt tot God in Psalm 90:12: ‘Leer ons zó onze dagen tellen, dat wij een wijs hart verkrijgen.’

Een belangrijke vraag rijst hier: wanneer begin ik eigenlijk mijn dagen te tellen om een wijs hart te krijgen? Eén ding is zeker: het is te laat om ermee te beginnen in de herfst van je leven!

Wat is belangrijk in het leven?

Een tweede vraag: wat is belangrijk in het leven? Goed onderwijs, carrière, kinderen, vrienden, God? Wat is hier de juiste volgorde? God moet altijd op de eerste plaats in ons leven te staan – en hoewel het ook Zijn recht is, dwingt Hij ons niet, maar geeft Hij ons de vrijheid om voor onszelf te beslissen!

Als we God willen dienen, is het nooit te laat om te beginnen – maar het is triest als we beseffen dat we onze beste jaren aan andere dingen hebben verloren (bijvoorbeeld aan een opleiding en carrière). Helaas worden kinderen tegenwoordig vooral gezien als een “rem op de carrière”, vooral voor vrouwen.

In de Bijbel (in het Oude Testament) daarentegen worden kinderen een zegen van God genoemd. Het hebben van kinderen die aan ons zijn toevertrouwd, is een teken van Gods vertrouwen in ons. Zijn we klaar om onze eigen verlangens en doelen opzij te zetten en onze kinderen voor God op te voeden, zodat ze klaar gemaakt worden om hun leven in de samenleving te gebruiken voor de glorie van God? Zijn we bereid om met heel ons hart in de samenleving te werken, vriendschappen te onderhouden, vreemden te helpen, ook al kost het (veel) tijd en soms zenuwen?

Wijs hart

Ik ben er zeker van: om onze dagen te tellen zodat we een ​​wijs hart verkrijgen, is het het beste om zo vroeg mogelijk te beginnen. Het mooiste is als we onze kinderen ook zo natuurlijk mogelijk ons voorbeeld laten zien, zodat ook zij zo vroeg mogelijk met en voor God kunnen leven! Onze herfst (van het leven) zal ons laten zien of het ons is gelukt met Gods hulp. Dan beleeft onze (levens)herfst echt gouden dagen…

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies