MENU
ZOA: Terechte aandacht in het regeerakkoord voor vluchtelingen

ZOA: Terechte aandacht in het regeerakkoord voor vluchtelingen

16 dec

ZOA vindt het bemoedigend dat er in het regeerakkoord specifiek aandacht is voor noodhulp en dat de alliantie van Nederlandse noodhulporganisaties (DRA), waar ZOA deel van uitmaakt, wordt voortgezet. “Noodhulp is heel hard nodig gezien de huidige voedselcrisis in de wereld. We zien dat een giftige mix van klimaatveranderingen, toenemende conflicten en lockdowns steeds meer slachtoffers maakt”, aldus ZOA’s Speciaal Ambassadeur Joël Voordewind.

Daarnaast vindt ZOA het terecht dat er ook extra geïnvesteerd wordt in de opvang van vluchtelingen in de eigen regio en in psychosociale zorg voor mensen in crisisgebieden.
Op de foto ziet u Aisa Modu Aisami uit Nigeria die is gevlucht voor Boko Haram, nu overleeft ze in een vluchtelingenkamp van wat de buren kunnen missen.

In klimaataanpassing (adaptatie) en weerbaarheid, één van ZOA’s prioriteiten, wordt ook extra geïnvesteerd. Voordewind: “Mensen moeten in staat worden gesteld om zich aan te passen aan steeds extremere klimaatveranderingen. We zien dat zowel periodes van droogte als hevige overstromingen steeds vaker voorkomen.’’

Tegelijk is een ophoging van het hulpbudget met gemiddeld 388 miljoen per jaar de komende regeerperiode, niet voldoende om in 2030 het hulpbudget weer op de internationaal erkende norm van 0,7% van het Nationaal Inkomen te krijgen. Voordewind: “Daartoe zal nog een stevige inhaalslag nodig zijn.”

Over ZOA
ZOA is er voor mensen die alles kwijt zijn geraakt door een oorlog of een ramp. Samen kunnen we in noodsituaties snel te hulp schieten en hen daarna trouw blijven, door te helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Net zo lang totdat ze zichzelf weer kunnen redden. De ruim 1000 medewerkers zijn werkzaam in landen in Afrika, Azië, het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Nederland – vanuit een christelijke motivatie.

Datum: 16 december 2021
Auteur: ZOA - Rene Vlug
Foto: ZOA - Lieuwe de Jong
Website: http://www.zoa.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: