Oudejaarsgedachte

Column – In de afgelopen tijd kwam met enige regelmaat het volgende vers uit de Psalm 90 voor mijn aandacht (Een gebed van Mozes, de man Gods): “Leer ons zo onze dagen tellen dat wij een wijs hart verkrijgen.” Vandaag ben ik maar eens gaan zitten om deze woorden wat uit te diepen.

De man Gods

Opmerkelijk. Geen psalm van David, maar een gebed van Mozes. Mozes die de Heere om inzicht en wijsheid vraagt. Leer ons zo onze dagen tellen (inzicht), dat wij een wijs hart verkrijgen (wijsheid).

Wijs hart

Ik heb even gegoogeld op een online bijbel en gezocht op de woorden ‘wijs hart’. De woorden ‘wijs’ en ‘hart” zijn honderden malen los verkrijgbaar. ‘wijs hart’ heb ik maar één keer gevonden en dat is in Psalm 90:12.

Onze dagen tellen

Welke dagen bedoelt Mozes hiermee? Uit de context valt op te maken dat het de dagen zijn die achter hem liggen. In een paar zinnen verhaalt hij wat hem in de loop der tijd allemaal is wedervaren. Het tellen van dagen is geen doel op zichzelf. Dan heb ik heel wat te tellen. Met een wat grove berekening kom ik op zo’n 25.000 dagen. Ik hoor tot een van de twee leeftijdscategorieën die in deze Psalm worden genoemd. Nee, het doel is te leren van wat ons is wedervaren opdat (met het doel dat)…

Kantelpunt

Het lijkt wel alsof vers 12 een soort kantelpunt is. Mozes heeft achterom gekeken. Hij herinnerde zich tal van zaken die moeilijk voor hem waren geweest. Wat hem was overkomen had een doel; dat (opdat) wij een wijs hart bekomen. Dan is het voor mij weer even zoeken wat dat wijze hart dan inhoudt. Ik vermoed dat de essentie daarvan in het slot van de Psalm ligt: “De lieflijkheid van de Heere, onze God, zij over ons; bevestig het werk van onze handen over ons, ja, het werk van onze handen, bevestig dat.” Mag ik het in mijn eigen woorden zeggen. “Je dienstbaar en actief op stellen onder de zegen van God”. Dat hoeft niet altijd opvallend of spectaculair te zijn. Dat heeft volgens mij bijvoorbeeld ook te maken met het bidden in de binnenkamer. Het aangezicht van God zoeken.

Ik wens je een gezegend nieuwjaar met een wijs hart.

Willem van Leiden

Van de auteur verscheen het boek:

Dan wil ik wel naar de hemel!

Deze columns zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl onder het pseudoniem van Willem van Leiden.

ISBN 978-94-91888-10-6,

144 pagina’s, gebonden,

prijs € 19,50

Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Willem van Leiden
© Henk-Jan Oudenampsen
30-12-2021
Onderwijs
https://www.christelijknieuws.nl/willemvanleiden

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies